Francuskinja Odri Azulej ponovo izabrana za direktorku Uneska

Dosadašnja generalna direktorka Uneska Odri Azulej reizabrana je na tu funkciju nakon glasanja predstavnika 193 države članice.

Ona je prvi put imenovana 2017. godine nakon žestoke kampanje i s misijom da oživi posustalo finansiranje rada te organizacije nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio Unesko da je antiizraelski nastrojen i odlučio da se Amerika povuče iz organizacije, prenosi Rojters.

Unesko je osnovan neposredno nakon Drugog svetskog rata s idejom da se zaštiti zajedničko kulturno nasleđe čovečanstva i poznat je po označavanju i zaštiti značajnih arheoloških i prirodnih lokaliteta, od ostrva Galapagos do grobnica u Timbuktuu.

Većina aktivnosti Uneska nije praćena kontroverzama, ali rezolucija o tome kako treba štititi verske objekte u Jerusalimu je bila osetljivo pitanje zbog kojeg su se SAD i povukle iz organizacije optuživši je za antiizraelsku kampanju.

U trenutku napuštanja Uneska Vašington je dugovao 542 miliona dolara na ime članarine.

Međutim, Vašington trenutno preduzima oprezne korake ka ponovnom pridruživanju Unesku, potvrdili su novinaru Rojtersa dobro upućeni diplomatski i kongresni izvori, prenosi Tanjug.

Američki zakon, inače, zabranjuje finansiranje bilo kojeg tela UN koje je prihvatilo Palestinu kao punopravnog člana.

Izvor: politika.rs