Fudbalski HAOS Barselona

Pikeova poruka odboru u Barseloni: Ne želimo da se naljutimo

Mesi: Ne znam da li je Barselona sve što je moguće uradila za potpisivanje Nejmara

FK Barselona je u subotu pobedila FK Hetafe, ali na Blaugrani i dalje vlada haos. Lancu prepreka koji je započeo u leto izgleda da nema kraja, jer se svake nedelje dešava novi incident.

Najnoviji je usledio posle meča sa Getafeom, a Žerard Pike je poslao snažnu poruku odboru Barselone posle članka objavljenog u “Mundo Deportivo” koji je kritikovao igrače.

“Ne želimo da se naljutimo”, rekao je Pike tihim tonom, pretpostavljajući svoju ulogu jednog od kapitena i govoreći u ime grupe. “Kada se dve stranke ne žele naljutiti, nema argumenata”.

“Mi poznajemo klub, znamo ko su novine (koje imaju veze sa klubom) i ko piše svaki članak, čak i ako se njihovo  ime ne pojavljuje. Ne želimo se ljutiti; naša namera je da nastupimo na terenu i da osvojimo trofeje. Nadam se da niko ne želi da podstiče bitke o stvarima koje nikada nisu postojale”.

Međutim, ovaj incident u koji je umešan Pike tek je poslednji u nizu velikih incidenata koji su se dogodili u Barseloni u poslednje vreme. Samo dan pre utakmice sa Hetafeom, u petak, bilo je suđenje Nejmaru. Barselona je želela da potpiše napadača Pari Sen Žermena na leto, uprkos tome što je imao suđenje pred klubom i uprkos načinu na koji je otišao u leto 2017. Čini se da je pregovore sa PSG-om Barselona vodila preko televizije, i gotovo kao da su pokušavali pokazati Lionelu Mesiju da je njihovo interesovanje stvarno.

Na kraju je Nejmar ostao u PSG-u, a Mesi je u intervjuu za “Sport” izrazio svoje nezadovoljstvo. “Ne znam da li je klub uradio sve što je u njihovoj moći da potpiše Nejmara”, rekao je Mesi. “Ne znam ni da li je klub to zaista hteo ili ne.” Taj incident je pogoršan činjenicom ne samo time što je Nejmar ostao u Parizu, već i zbog toga što je mnoštvo igrača, koji su ponuđeni PSG-u, moralo da se suočava sa frustracijom njihovog korišćenja kao trgovačkih kartica koji na kraju nije urodio plodom.

Jedan od tih igrača je i Ivan Rakitić. Hrvat je imao najveću minutažu posle Ernesta Valverdea u njegove prve dve sezone. Ali ljutnja i poniženje igrača nisu prestali, kao što je to bio slučaj sa dosadašnjom klupskom ulogom. Tu je i incident oko ostavke Žordija Mestre, neočekivani odlazak Pepe Segura i svega što je okruživalo dolazak Antoana Grizmana. Francuz je prošlog leta odbio Barselonu, a kada je konačno prešao u Kamp Nou, Atletiko Madrid je pokrenuo žalbu protiv Blaugrane za pregovore sa Grizmanom dok je još uvek bio pod ugovorom sa crveno belima (AM), dok je klauzula o njegovom puštanju bila 200 miliona evra, a ne 120.

Konačno, Španska fudbalska federacija (RFEF) novčano je kaznila Brselonu sa 300 evra zbog njihovih problema, što je odluka protiv koje će se žaliti oba kluba (Barselona i Atletiko Madrid), dok igrač pokušava da pronađe formu sa Blaugranom.

Ali treba rešiti još incidenata, poput onog sa Osmanom Dembeleom. Francuz je bio jedan od onih igrača koji su navodno bili uključeni u Nejmarove pregovore, a sa dve povrede u ovoj sezoni, strpljenje Barselone sa Dembeleom je sve tanje. Uvek je bilo nekih nezgoda sa dvadesetogodišnjakom koji tek treba da popuni Nejmarovo značajno mesto, pogotovu kada u poslednje vreme kruže glasine o njegovom životu van terena, kao što se to trenutno događa sa Arturom Meleom. Brazilski vezista je Nejmarov dobar prijatelj i njih dvojica su u Braseloni partijali do ranih jutarnjih sati, što nije nikako dobro prošlo sa Barselonom.

Ukratko,  nestabilnost u odboru, privatni život igrača, prijave, potpisivanja i nepotpisivanja, ostavke i još mnogo toga izuzetno negativno utiče na klub iz Katalonije, ili kako su trenutno poznatiji kao Fudbalski haos Barselona.

Izvor: Marca/prevela Jovana Vojinović