G7 spremna da uvede sankcije Rusiji u slučaju agresije na Ukrajinu

Ministri finansija Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta – G7 iskazali su spremnost da u slučaju vojne agresije na Ukrajinu, uvedu „u vrlo kratkom roku” ekonomske sankcije s „neposrednim i ogromnim posledicama po rusku ekonomiju”.

„Naš neposredni prioritet je da podržimo napore za smirivanje situacije”, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara Velike Britanije, Amerike, Francuske, Kanade, Nemačke, Italije i Japana, prenosi Beta.

Dodali su da će „svaka nova vojna agresija Rusije protiv Ukrajine biti predmet brzog i efikasnog odgovora”.

Nemački kancelar Olaf Šolc čija zemlja ove godine predsedava G7 danas boravi u Kijevu, a sutra u Moskvi u nastavku diplomatskih napora za smirivanje rusko-ukrajinske krize. Ta kriza, opisana kao najgora u Evropi od kraja Hladnog rata, ozbiljno je potresla evropske berze, zabrinute zbog mogućeg vojnog napada. Evropska berzanska tržišta, od Milana do Pariza preko Frankfurta, izgubila su, kako se procenjuje, više od tri odsto, a glavni indeks Moskovske berze takođe je pao za pet odsto u ponedeljak ujutru, dok je vrednost rublje opala u odnosu na evro.

Izvor: politika.rs