Gde će se igrati Evropsko prvenstvo?

Rok tokom kojeg su gradovi domaćini predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu morali Uefi da dostave garancije o prisustvu navijača na tribinama istekao je juče.

Neki su garantovali prisustvo, neki nisu, pa će Evropska fudbalska unija na sastanku 19. aprila doneti konačnu odluku o tome da li će se Euro održati u gradovima kojima je ranije dodeljeno domaćinstvo.

Evropsko prvenstvo na programu je od 11. juna do 11. jula. Planirano je da gradovi domaćini budu Rim, London, Glazgov, Bilbao, Dablin, Kopenhagen, Baku, Amsterdam, Budimpešta, Bukurešt, Sankt Peterburg i Minhen.

Kako stoje stvari dva meseca pre početka Evropskog prvenstva – donosimo trenutni presek, grad po grad, stadion po stadion.

LONDON – “VEMBLI”

Londonski hram fudbala, po rasporedu, treba bude domaćin sedam mečeva. To su tri utakmice reprezentacije Engleske u grupi D (protiv Škotske, Češke i Hrvatske), te jedna utakmica osmine finala, kao i dva polufinalna meča i na kraju finale.

Britanska vlada najavila je od 21. juna potpuno otvaranje zemlje. Fudbalska asocijacija je obavestila Uefu da će na mečevima grupne faze biti dozvoljeno do 20 hiljada navijača, dok će kasnije taj broj biti “znatno veći”.

Takođe, Englezi su kazali da su spremni da budu domaćini i ostalih mečeva, ukoliko neki grad izgubi domaćinstvo.

GLAZGOV – “HEMPDEN PARK”

Početkom marta vladala je zabrinutost da bi Škotska mogla da izgubi organizaciju Eura. Ipak, do toga nije došlo. Vlada Škotske juče je potvrdila da će na Evropskom šampionatu biti popunjeno 25 odsto kapaciteta “Hempden parka”.

Na ovom stadionu Škotska će igrati protiv Hrvatske i Češke, a predviđeno je da bude odigran i jedan meč osmine finala.

DABLIN – “AVIVA STADION”

Postoji bojazan da bi Dablin mogao da izgubi organizaciju predstojećeg turnira. Fudbalski savez Republike Irske obavestio je Uefu da ne može da garantuje povratak navijača na tribinama.

Na stadionu “Aviva” trebalo bi da budu odigrane utakmice Poljska – Slovačka, Švedska – Slovačka, Švedska – Poljska i jedan meč osmine finala. Nad Dablinom, dakle, visi veliki znak pitanja…

AMSTERDAM – “JOHAN KROJF ARENA”

Najmanje 12 hiljada gledalaca moći će da prisustvuje mečevima na “Johan Krojf areni”, potvrđeno je juče iz Fudbalskog saveza Holandije.

“U zavisnosti od razvoja događaja postoji mogućnost da se poveća broj gledalaca”, saopšteno je iz FS Holandije.

Na “Johan Krojf areni”, nekadašnjoj “Amsterdam areni”, Holandija će odigrati utakmice sa Ukrajinom, Austrijom i Severnom Makedonijom, a planiran je i jedan meč osmine finala.

KOPENHAGEN – “PARKEN STADION”

“Parken stadion” je kapaciteta 38 hiljada, a do 12 hiljada navijača će moći da prati utakmice Eura.

“Ako dozvole zdravstveni uslovi broj gledalaca mogao bi da bude veći”, saopštile su danske zdravstvene vlasti.

Danska će u Kopenhagenu igrati protiv Finske, Rusije i Belgije, a biće odigran i jedan susret osmine finala.

SANKT PETERBURG – “GASPROM ARENA”

U Sankt Peterburgu biće popunjeno 50 odsto kapaciteta, što znači da će na tribinama biti oko 34 hiljada navijača. I mečevi Premijer lige Rusije već se igraju pred određenim brojem navijača, pa je zato Sankt Peterburg, gde pre tri godine igralo polufinale Svjetskog prvenstva – najmanje sporan grad.

Na Zenitovom stadionu biće odigrani mečevi Rusije protiv Belgije i Finske, kao i međusobni meč Finaca i Belgijanaca. Plan je da se odigra i jedan meč četvrtfinala.

BILBAO – “SAN MAMES”

I Bilbao bi mogao da izgubi domaćinstvo. Juče je saopšteno da će biti dozvoljeno da 13 hiljada navijača gleda mečeve, ali je potom španska vlada kazala da je nemoguće ispuniti uslove baskijskih vlasti, čije su mere rigorozne, te da je neizvesno da li će biti navijača na tribinama.

Prvobitni plan je da na “San Mamesu” Španija odigra utakmice protiv Slovačke, Švedske i Poljske, a po rasporedu je i jedan meč osmine finala.

MINHEN – “ALIJANC ARENA”

U Nemačkoj raste broj zaraženih, ali i dalje nije poznato da li će navijačima biti dozvoljen boravak na tribinama.

Dom minhenskog Bajerna je kapaciteta 70 hiljada, planirano je da ovde Nemačka odigra mečeve protiv Mađarske, Francuske i Portugala, kao i da se odigra jedan četvrtfinalni meč.

BUDIMPEŠTA – “PUŠKAŠ ARENA”

“Puškaš arena” dozvolila je ograničenom broju navijača da prisustvuju prošlogodišnjem meču Superkupa Evrope između Bajerna i Sevilje.

Mađarska tek treba da objavi plan za boravak navijača na prvenstvu. Ipak, ne bi trebalo ništa da bude sporno…

Na “Pušakš areni” odigraće se mečevi Mađarska – Francuska, Mađarska – Portugal, Francuska – Portugal, kao i jedan susret osmine finala.

BAKU – “OLIMPIJSKI STADION”

Iako je rok istekao, nije poznato da li će navijačima biti dozvoljen boravak na “Olimpijskom stadionu”.

U Bakuu bi Vels trebalo da odigra utamice protiv Turske i Švajcarske. Planiran je i međusobni meč Turske i Švajcarske, kao i jedna utakmica četvrtfinala.

Inače, od 4. do 6. juna na programu je Velika nagrada Azerbejdžana u Formuli 1 i poznato je da navijačima neće biti dozvoljeno prisustvo.

RIM – “OLIMPIKO”

Otvaranje Evropskog prvenstva zakazano je za 11. jun kada će na “Olimpiku” igrati Italija i Turska.

Italijani su kazali da će navijačima biti omogućeno prisustvo, nakon potvrde Ministarstva zdravlja, ali brojka još nije poznata.

Na ovom stadionu Italija će odigrati i utakmice protiv Turske, Švajcarske i Velsa, a zakazan je i jedan meč četvrtfinala.

BUKUREŠT – “NACIONALNA ARENA”

Na “Nacionalnoj areni” biće dozvoljen boravak do 13 hiljada navijača, saopštile su rumunske vlasti.

“Imamo istorijsku šansu da budemo dio velikog sportskog događaja i pokažemo da možemo da ispunjavamo sve obaveze”, kazao je rumunski ministar sporta Eduard Novak.

U Bukureštu će se igrati utakmice Austrija – Severna Makedonija, Ukrajina – Severna Makedonija i Ukrajina – Austrija. Biće odigran i jedan meč osmine finala.

Izvor: Vijesti.me