Gde se izgubio ruski zahtev za odobrenje vakcine „sputnjik V” u EU

Ruski direktni investicioni fond (RDIF) podneo je 29. januara Evropskoj agenciji za lekove (EMA) zahtev za registraciju vakcine sputnjik V, a naučne konsultacije sa EMA održane su 19. januara, saopšteno je iz RDIF.

„RDIF je 29. januara podneo zahtev za registraciju vakcine sputnjik V Evropskoj uniji i pokrenuo postupak za dostavljanje dosijea sa informacijama o vakcini”, saopšteno je iz RDIF, prenosi TAS S.

Agencija RIA Novosti prenosi da je u RDIF rečeno da imaju zvaničnu potvrdu EMA da je njihova prijava prihvaćena.

Predstavnik Evropske agencije za lekove je rekao, međutim, da Agencija zasad nije primila zahtev za registraciju vakcine sputnjik V i da se o rokovima za dobijanje odobrenja od EMA za tržište EU može razgovarati nakon što prime odgovarajući zahtev, prenosi Tanjug.

Prethodno je EMA saopštila da su završene konsultacije sa tvorcima ruske vakcine protiv korona virusa sputnjik V i da „sada može da se podnese zahtev” za registraciju vakcine u EU, preneo je portal Sputnjik.

„U ovoj fazi možemo da kažemo da je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja održao naučne konsultacije sa EMA o vakcini protiv kovida 19 sputnjik V (poznatoj i kao Gam-KOVID-Vak). Kao sledeći korak kompanija može da pripremi zahtev za dobijanje potvrde o registraciji”, izjavio je sagovornik Sputnjika.

U slučaju da Evropska komisija izda uslovnu potvrdu o registraciji i odobrenje, ruska vakcina će se moći centralizovano isporučivati u EU. Evropska unija je još pre pojave prvih odobrenih vakcina protiv virusa korona donela odluku o njihovoj centralizovanoj nabavci.

Do sada su sklopljeni ugovori sa šest proizvođača.

Trenutno su na tržištu EU odobrene vakcina Fajzer/Biontek, Moderna i Astrazeneka.

Osim toga, EK je sklopila ugovore o isporuci vakcina u EU sa kompanijama Džonson i Džonson, Sanofi-GSK, Kjurvak, ali ove kompanije još nisu podnele zahtev za registraciju svojih vakcina.

Izvor: politika.rs