Gerasimov: aktivnosti NATO doprinose povećanju tenzija

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je da vežbe NATO blizu granice s Rusijom ukazuju na pripreme te vojne alijanse za konflikt širokih razmera.

Gerasimov je na jučerašnjem sastanku sa stranim vojnim atašeima rekao da su aktivnosti NATO doprinele povećanju tenzija i smanjenju bezbednosti duž granice s Rusijom, objavljeno je danas.

Upitan da li ruska vojska vidi potencijalnu pretnju ratom, Gerasimov je kazao da Moskva ne vidi “bilo kakve preduslove za rat širokih razmera”.

On je, međutim, dodao da bi pritisak Zapada na Rusiju mogao da izazove “krizne situacije” koje mogu da se otrgnu kontroli i isprovociraju vojni sukob.

Naveo je da scenario vežbi NATO u Istočnoj Evropi “ukazuje na promišljenu pripremu NATO za učešće njegovih vojnika u vojnom sukobu širokih razmera”.

Veze Rusije i Zapada pale su na najniži nivo od vremena Hladnog rata posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Moskva uporno izražava zabrinutost zbog razmjštanja snaga NATO u baltičkom regionu i manevara alijanse blizu zapadne granice Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da “kontinuirano širenje vojne infrastrukture NATO ka granicama Rusije povećava zabrinutost”.

Izvor: vijesti.me