Glas Amerike neočekivano na meti Trampa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, imao je mnogo meta u ratu koji vodi protiv medija, ali najveće iznenađenje među njima možda je Glas Amerike.

Tramp i njegove pristalice optužuju za “sramotno izveštavanje” Glas Amerike, cenjenu instituciju finansiranu od SAD-a, stvorenu u Drugom svetskom ratu radi emitovanja nezavisnih vesti i promovisanja američkih vrednosti.

Sada Tramp nastoji da njegov kandidat dođe na čelo vladine agencije koja nadgleda rad Glasa Amerike i njemu srodnih medija, kao što su Radio Slobodna Evropa, Radio Slobodna Azija i Radio Marti, čiji je fokus na Kubi.

O Trampovom kandidatu za direktora Američke agencije za globalnu radiodifuziju danas bi trebalo da glasa Spoljnopolitički odbor Senata Kongresa SAD.

Očekuje se da će članovi Odbora, u kojem većinu imaju Trampovi republikanci, glasati po partijskoj liniji i izabrati konzervativnog filmskog producenta, Majkla Peka.

Demokrate strahuju da bi Pek mogao da pretvori Glas Amerike u Trampovu propagandnu mašinu finansiranu iz budžeta s više od 200 miliona dolara godišnje.

Bivši urednik Asošiejted presa, Tom Kent, koji je prešao na Radio Slobodna Evropa, navodi da “treba da bude jasno da li je uloga Glasa Amerike da zagovara demokratiju i američke vrednosti u načelu ili bi trebalo da bude pi-ar agent predsednika i Stejt departmenta u konkretnim pitanjima”.

Na saslušanju u Kongresu u septembru, Pek je odbacio mogućnost da Tramp njegovim izborom dobije kontrolu nad Glasom Amerike, ali se zabrinutost nedavno ponovo pojavila.

Tramp i njegovi saveznici dugo su bili sumnjičavi prema Glasu Amerike i njemu bliskim medijima, smatrajući ih elementima “duboke države” koja pokušava da osujeti njihove politike.

Ipak, neprijateljstvo je postalo otvoreno 9. aprila, kada je Trampov savetnik za komunikacije, Den Skavino, objavio na Tviteru tekst Glasa Amerike o Kini.

Skavino je uz tekst napisao da “američki poreski obveznici plaćaju propagandu Kine putem Glasa Amerike, finansiranog od vlade SAD” i dodao “Sramota!”

Tekst koji je tada objavio Skavino zapravo je bio izveštaj Asošiejted presa, ali je Bela kuća narednog dana optužila Glas Amerike da koristi novac poreskih obveznika “da govori u ime autoritarnih režima” pošto je izvestio o ukidanju zabrane kretanja u kineskom gradu Vuhanu, gde se novi koronavirus prvo pojavio.

Nekoliko dana kasnije, Tramp je izveštavanje Glasa Amerike nazvao “odvratnim” i zatražio od Senata da potvrdi izbor Peka na čelo Američke agencije za globalnu radiodifuziju.

Izvor: Vijesti.me