Glavni britanski epidemiolog podneo ostavku

Savetnik britanske vlade, epidemiolog Nil Ferguson, podneo je ostavku nakon što je prekršio pravila izolacije i sastajao se sa svojom emotivnom partnerkom.

Profesor Ferguson, koji je savetovao Borisa Džonsona da uvede mere karantina i „držao predavanje” građanima da moraju da poštuju stroge mere socijalne izolacije, podneo je ostavku na poziciju savetnika, jer je dozvolio svojoj emotivnoj partnerki, koja je, inače, udata, da ga posećuje u njegovom domu, piše britanski Telegraf.

Ona je do njega putovala sa drugog kraja grada.

U izjavi povodom ostavke, vodeći epidemiolog sa londonskog Impirijal koledža rekao je da je napravio „grešku u proceni”.

„Prihvatam da sam napravio grešku u proceni i da sam pogrešno postupio. Ponašao sam se tako u uverenju da sam imun, pošto sam nakon što sam pozitivno testiran na koronavirus bio potpuno izolovan skoro dve nedelje. Duboko žalim zbog bilo kakvog podrivanja jasnih poruka da je fizičko distanciranje stalno potrebno za kontrolu ove razorne epidemije. Vladine smernice su nedvosmislene i postoje tu da nas zaštite sve”, rekao je Ferguson, preneo je Tanjug.

Njegova ostavka predstavlja udarac za vladu i ministre kojima pomaže oko pandemije kovid-19.

Izvor: politika.rs