Glavni pregovarači Beograda i Prištine sutra i u sredu u Briselu

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da će se sledeći sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održati 7 i 8. septembra u Briselu.

On je to potvrdio za agenciju Tanjug i dodao da će dva dana tzv. tehničkih razgovora biti posvećena „trenutno otvorenim pitanjima i sledećim koracima u dijalogu”.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, trebalo je da se sastanu krajem avgusta, ali je zbog bolesti predstavnika Prištne ta runda tehničkih razgovora bila odložena.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kasnije je zakazao novi termin razgovora za početak septembra.

U utorak, prvog dana razgovora u Briselu, obe delegacije bi trebalo da imaju bilateralne razgovore sa Lajčkom i EU posrednicima.

Drugog dana, u sredu, planirana je trilaterla Beograda, Prištine i EU posrednika.

Poštovati sporazum o posetama Beograda i Prištine

Portparol EU Peter Stano ponovio je danas da u EU očekuju da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zvaničnim poseta, poštuju.

On je to rekao agenciji Tanjug povodom prošlonedeljnog odbijanja Prištine da dozvole ulazak direktora Kancelarije za KIM, Petra Petkovića, na teritoriju KiM.

„Pozivamo strane da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana”, rekao je Stano.

U Briselu ponavljaju da su se Beograda i Priština dogovorili o jasnim modalitetima sprovođenja zvaničnih poseta i naglašavaju da taj sporazum ne sme biti politizovan.

„Posete obe strane se moraju sprovoditi na način koji doprinosi procesu normalizacije odnosa i podržava ukupan rad u okviru dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je Stano.

Šefu Kancelarije za KiM i glavnom pregovaraču Beograda, Petru Petkoviću, privremene institucije u Prištini nisu dozvolile da uđe na teritoriju južne srpske pokrajine i obavi posetu najavljenu za 3. i 4. septembar zbog, kako navode iz Prištine, korišćenja jezika mržnje i huškanja.

Iz Beograda su odgovorili da je u pitanju „flagrantno kršenje sporazuma o zvaničnim posetama” i da će to pitanje staviti na dnevni red novog sastanka dijaloga u Briselu.

Izvor: politika.rs