Glogove bobice dobre za srce i protiv umora

Još od srednjeg veka protiv bolesti srca i vena, kao tonik i umirujuće sredstvo, koristi se glog. Glog se obično pominje kao odličan prirodni lek za kardiovaskularni sistem i za smirenje, ali on ima još mnogo blagotvornih svojstava. 

Plodovi se beru u septembru i oktobru. Proizvodi od gloga spadaju u red onih biljnih lekova čije je delovanje klinički najopsežnije dokumentovano. Glog jača i reguliše rad srca. Osim toga, izvanredan je regulator krvnog pritiska. Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reaguju nakon konzumacije gloga, manje se umaraju i manje doživljavaju simptome poput nedostatka daha i “preskakanja” otkucaja srca.

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, teskobe, nervoze i šuma u ušima. Vredan je i u menopauzi. 

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. 

Iako je glog siguran za korištenje nije ga preporučljivo koristiti uz neke lekove za srce. Najbolje je da posavetovati s lekarom pre nego što se sami upustite u lečenje uz pomoć gloga. Glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. 

U prodaji postoje kapi, tinkture, sirupi i ekstrakti od gloga, ali i sušene bobice. Možete koristiti čaj od sušenih cvjetova i listova, ali i upotrebljavati tinkturu – par kapi sa kašičicom meda. 

Sirup od gloga

Za ovaj sirup su vam potrebne bobice gloga (sveže ili sušene), voda i med. Stavite 1 šolju svežih bobica gloga (a ako koristite sušeni, treba vam samo pola šolje) u šerpu i uspite 3 šolje destilovane vode. Pomešajte i stavite da se kuva. Kada prokuva smanjite temperaturu i ostavite da bobice krčkaju 2 do 3 minute, pa sklonite sa šporeta. Izgnječite u potpunosti bobice u vodi uz pomoć obične kašike za gnječenje krompira – dobićete lepu kašu. Prociedite kašu kroz cediljku, dodajte 1 šolju meda i dobro promešajte. Dobijeni sirup sipajte u tamne flaše i čuvajte u frižideru do 6 meseci.

Izvor: Vijesti.me