Godfri: Učiniću sve da odnosi SAD i SRB budu na najvišem nivo

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da će učiniti sve što može da srpsko – američke odnose dovede do najvise tačke u istoriji.

Godfi je na video proslavi 244. Dana nezavisnosti, nakon intoniranja himni Srbije i SAD, rekao da prošlost ukazuje da prijateljstvo i partnerstvo SAD i Srbije ima potencijal da bude jače i dublje i naglasio da SAD žele da pomogne Srbiji da “krupnim koracima, kao lider Zapadnog Balkana, ide ka željenom članstvu u EU”.

“SAD bi želele da u ovom regionu bude više stabilnosti i prosperiteta. Za to se zalaže specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa, Ričard Grenel, i nada se da će se uz pomoć privrede i investicija uspostaviti više normalnosti u odnosima Beograda i Prištine”, rekao je Godfri.

Kako je kazao, ideali SAD su mir, blagostanje i partnerstvo i poželeo je Srbiji da u miru i blagostanju zauzme svoje zasluženo mesto u zajednici evropskih naroda.

“Amerika želi da prestane odliv mozgova, da se Srbija posveti reformama koje su potrebne da se izgradi transparentno, praktično i efikasno sudstvo. Amerika se nada da će Srbija izgraditi političku kulturu u kojoj se slobodno raspravlja o širokom spektru različitih mišljenja”, rekao je ambasador.

Godfri je podsetio da su SAD u prethodnih 20 godina pomogle Srbiju sa skoro milijardu dolara pomoći i četiri milijarde direktnih investicija od strane američkih firmi, a da su tokom epidemije kovid-19 pomogle Srbiju sa skoro tri miliona dolara pomoći, što uključuje i isporuku zaštitne opreme za svako biračko mesto na nedavno održanim izborima.

Ambasador je u govoru naveo da je ovo njegova prva proslava 4. jula u Beogradu i da je za osam meseci, koliko je ambasador u Beogradu, iako je većinu vremena proveo zatvoren zbog epidemije, imao priliku da poseti razne delove Srbije u kojime je bio srdačno dočekivan.

“Kod nas u Americi, ne samo da je u toku borba sa COVID-om, već je moje sunarodnike pogodila i tragična smrt Afro-Amerikanca Džordža Flojda, u Mineapolisu, kao i odnos prema pripadnicima manjinskh grupa u širem smislu. Kako smo i u prošlosti činili, mi Amerikanci dobro ćemo razmisliti o svojim problemima. Udružićemo snage. Mi ovaj trenutak vidimo i kao priliku da poboljšamo sebe i naše društvo”, rekao je Godfri.

Ambasador je zahvalio i svima koji su se poslednjih meseci trudili da ostanemo zdravi i bezbedni, rekavši da su oni heroji našeg doba.

“Doktori, medicinske sestre, snage reda, kao i mnogi drugi heroji koji su radili u supermarketima, raznosili pošiljke, prevozili neophodne radnike do njihovih radnih mesta, brinuli za svoje starije komšije; prosvetni radnici angažovani u nastavi na daljinu i roditelji koji su se mučili da održe pažnju i motivaciju kod svoje dece, kao i radnici gradske čistoće. Hvala svima vama, herojima, gde god da ste”, rekao je američki ambasador.

On je dodao i da jedva čeka da nastavi svoje doživljaje u Srbiji, upozna ljude i sazna što više o Srbiji koju je opisao kao divnu zemlju.

Proslavi, koja je prvi put organizovana virtuelno, prisustvovali su Godfri, njegova supruga, sinovi, Godfrijev zamenik i ostalo osoblje ambasade.

U okviru proslave održan je i virtuelni koncert članova orkestra američkih vojnih snaga.

Izvor: tanjug