Godišnjica pada Berlinskog zida, šta se desilo te 1989. godine?

Pre tačno 31 godinu pao je Berlinski zid, što je jedan od najvažnijih događaja u novijoj istoriji. Tog dana upostavljen je novi svetski poredak. Erih Honeker, dugogodišnji vladar Istočne Nemačke, odnosno Nemačke Dermokratske Republike (NDR),u januaru te 1989. godie javno je prognozirao da će Berlinski zid postojati još 50 do 100 godina. Do kraja te iste godine Honeker i njegova komunistička partija su nestali sa istorijske scene.

Komunistički režim NDR bio je svašta, ali najmanje demokratski. Građani su se pobunili i počeli masovno, u stotinama hiljada, napuštati zemlju a oni koji su ostali organizovali su demonstracije.

Glavni pokrovitelj NDR bio je SSSR koji je u to vreme imao svojih problema. Sovjetski lider Mihail Gorbačov je čak i upozorio Honekera da će onaj koji se ne menja s vremenom propasti kao i da Istočni Berlin ne može računati na bezuslovnu podršku Moskve. Cela istočna Evropa je bila u promenama, bilo je jasno da se socijalizam ruši i da Zapad dobija Hladni rat.

Istočna Nemačka, odnosno režim koji je vladao tom državom, u istoriji poznat po svojoj autoritarnosti i svevidećoj i svemogućoj tajnoj službi Štazi, više nije mogao da kontroliše ni svoju sudbinu. A posle toliko godina represije, građane je pokrenula jedna nesmotrena izjava jednog funkcionera, predstavnika za medije.

Te reči je izgovorio Ginter Šabovski koji je na konferenciji za medije novinarima prepričao pogrešan zaključak sa prethodno održanog sastanka, izjavio je da se odmah može slobodno preći iz Istočnog u Zapadni Berlin. Građani su nagrnuli, policija ih je posle manjeg kolebanja propustila i tako je praktično pao Berlinski zid.

Ova građevina, simbol podele, podignuta je 1961. i narednih godina je dograđivana. Građani NDR su na najdomišljatije načine bežali preko njega, ali su mnogi tu stradali. Poslednja žrtva ubijena je prilikom pokušaja bekstva baš te 1989. godine na čijem kraju je pao i sam Berlinski zid.

Izvor: politika.rs