Gradjani Severne Makedonije smatraju Srbiju najvećim prijateljem

Makedonski gradjani smatraju da je Srbija najveći prijatelj Severne Makedonije, rezultat je danas objavljenog istrživanja tink-tenk organizacije Institut “Prespa”.

Kako je prenela državna agencija MIA, skoro 39 odsto gradjana Severne Makedonije smatra da je  Srbija prvi izbor prijateljstva, na drugom mestu su SAD sa 17 odsto, dok je zanimljiv pad EU, za koju se ove godine izjasnilo samo osam odsto.

To pokazuju nalazi “Opservatorije uticaja i imidža država” u okviru projekta “Spoljna politika i medjunarodni odnosi” koja se sastoji iz dve komponente, “Indeks medjunarodnog prisustva” i “Opservatorija imidža”.

Prema saznanjima tog istraživanja Instututa “Prespa”, trend dvostrukog odnosa izmedju Srbije i SAD prati se u svim demografskim grupama i po svim važnijim pitanjima.

“Ako se analiziraju odnosi sa susedima, onda za većinu naših gradjana zemlja ima veoma dobre ili dobre političke i ekonomske odnose. Pri tome su ekonomski odnosi nešto bolje ocenjeni nego politički. Ako tražite svog najboljeg prijatelja, onda je Srbija u vrhu sa susedima, dok je poslednji izbor Bugarska. Izmedju njih se nalaze Albanija, Kosovo i Grčka”, rekao je Andrea Stojkovski na predstavljanju istraživanja.

Prema njegovim rečima, objašnjenja se odnose na političke sporove iz aktuelnog perioda, ali i iz prošlosti, etničko nepoverenje ili bliskost, kao i pandemiju, postpandemijsku ekonomsku krizu i aktuelnu invaziju na Ukrajinu.

“U Imidž opservatoriji smo otkrili da, iako ne postoji autentično prorusko raspoloženje, ali se ono ipak krije iza bezbedne varijante i izuzetne podložnosti dezinformacijama i propagandi koju dobijamo preko bliskih jezika i susednih zemalja”, rekao je Stojkovski.

Izvor: beta.rs