Gradonačelnik Istanbula u tihom ratu s Erdoganom

Ekrem Imamoglu je nešto više od pet meseci gradonačelnik Istanbula. Međutim, turski predsednik Erdogan se ne odriče uticaja u metropoli i na razne načine pokušava da ograniči njegovu moć.

Socijaldemokrata Ekrem Imamoglu iz najveće opozicione stranke CHP se žestoko borio za poziciju gradonačelnika Istanbula. Vladajuća stranka AKP je učinila sve da bi sprečila njegov izbor za gradonačelnika ove turske metropole.Višemesečna prljava borba pratila je predizbornu kampanju, čak je došlo do ponavljanja izbora na pritisak AKP-a. Ipak – Imamoglu je 23.juni postao gradonačelnik.

No ni pet meseci nakon velikog trijumfa njemu ni sada na mestu gradonačelnika nije lako. Islamsko-konzervativna vladajuća stranka AKP i dalje pokušava da održi svoj uticaj i stvori mu što više prepreka. Imamoglu želi da proširi gradsku infrastrukturu, pre svega mrežu podzemne železnice. Za to mu je potrebna finansijska pomoć u visini od 3,5 milijardi evra. To je težak poduhvat jer državne banke – među njima Vakif Bank, Ziraat ili Halk Bank – prema navodima gradonačelnika od kako je on stupio na dužnost više ne isplaćuju kredite gradskoj upravi. Banke imaju potporu državnog fonda kojim predsedava Berat Albajrak, ministar finansija i zet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Vidimo da su državne banke od kako smo mi na vlasti veoma distancirane prema gradskoj upravi Istanbula“, kaže Imamoglu. Vrata državnih banaka su trenutno, kako on kaže, potpuno zatvorena. Čak ni rutinske potrebe nisu pokrivene državnim kreditima, navodi gradonačelnik Istanbula.

Spas iz inostranstva

Zbog svega je sada gradska uprava Istanbula prisiljena da traži kredite u inostranstvu. Poslednjih sedmica je Imamoglu posetio Pariz, London i Berlin gde je pozivao na investiranje u Istanbulu. Ovo putovanje je bilo vrlo uspešno – na primer francuska agencija za razvoj je najavila investiranje 86 miliona evra, a nemačka Dojče Bank 110 miliona evra.

I kada su druge teme u pitanju turska vlada otežava život gradonačelniku Istanbula: Islamsko-konzervativna vlast u Istanbulu, koja je bila na čelu grada 25 godina, održavala je sistem koji je predstavljao važan faktor Erdoganove vladavine – dajući prednost svojim ljudima. Ekrem Imamoglu je najavio da će to ukinuti jednom za sva vremena. „Od sada će prestati beneficije za nekoliko probranih fondacija, osoba ili udruženja. Od sada će ceo Istanbul imati koristi”, rekao je on.

Istanbul

Istanbul

Borba za gradske blagajne

Ipak, čini se da AKP pokušava da i nakon gubitka gradske uprave profitira od pune gradske blagajne Istanbula. Tursko Ministarstvo za okolinu i urbanizam je predstavilo predlog zakona kojim bi delovi Istanbula smešteni na Bosforu bili pod specijalnom upravom – Nova uprava bi služila održanju kulturnog i prirodnog nasleđa i podsticala razvojne projekte. Za tu zonu bi trebao biti nadležan državni podsekretar – Erdoganov čovek.

Imamoglu bi time izgubio upravu nad četiri gradska područj – najpoželjnija i najskuplja mesta u gradu.

„Ići ćemo na sud“

Da dani Erdoganove istanbulske klike još dugo neće biti odbrojani pokazuje i raspisivanje javnog konkursa o iznajmljivanju istorijskih železničkih stanica Hajdarpas i Sirkedži. Ove zgrade raspolažu velikim halama koje je Imamoglu hteo da stavi na raspolaganje građanima za kulturne delatnosti. No ponuda istanbulske gradske uprave je odbijena. Zato je ugovor dobio jedan sumnjivi investitor: 33-godišnji bivši član gradske uprave povezan sa Erdoganom. „Naše ponude su nezakonito odbijene. Idemo na sud“, najavio je Imamoglu.

Ekrem Imamoglu važi za kandidata s najviše izgleda za predsedničku poziciju. Kritičari smatraju da mu turska vlada otežava posao gradonačelnika kako bi uništila njegovu reputaciju uoči odlučujućih izbora 2023. godine. No čini se da je gradonačelnik Istanbula na to pripremljen. Za američku televiziju Blumberg on je rekao: „Izbori za gradonačelnika su već bili izrazito teški. Nakon takvog iskustva čoveka više ništa ne može zaustaviti.“

Izvor: DW