Grčka odobrila primenu kardiološkog leka za lečenje kovida

Grčka je dala „zeleno svetlo” za upotrebu jevtinog kardiološkog preparata kolhicina u lečenju pacijenata obolelih od korone. Ovo nije lek protiv korone, ali je značajna pomoć u borbi sa virusom jer smanjuje smrtnost, broj pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija, ublažava zapaljenske procese…

Grčko Ministarstvo zdravlja odobrilo je njegovu upotrebu nakon istraživanja u Kanadi u kome su učestvovali i grčki stručnjaci i koje je pokazalo da se posle davanja kolhicina pacijentima sa kovidom smrtnost smanjuje za 44 odsto, hospitalizacija za 25 procenata, a potreba za respiratorom za 50 odsto.

Po rečima koordinatora grčkog istraživačkog tima profesora kardiologije Spirosa Defteraiosa ovo otkriće je značajno u momentu kada postoje problemi sa obezbeđivanjem neophodnih količina vakcine.

„Kolhicin snižava stopu smrtnosti, ali to nije lek protiv korone. To je preparat koji smanjuje dalje napredovanje bolesti kod već obolelih od korone i ne može se davati svim pacijentima. U svakom slučaju ukoliko nemaju druga ozbiljna oboljenja koja su kontraindikovana ovom preparatu, mogu ga primati i mlađi i stariji ljudi. Njegova primena je dozvoljena isključivo po odluci lekara i na recept”, izjavio je u intervjuu TV Skaj Panajotis Gargalianos, direktor patološko-infektivne klinike Atinskog medicinskog centra i podvukao da lekar mora da odluči ko sme da primi lek.

U svakom slučaju, kolhicin se daje samo pacijentima zaraženim koronom u idealnom slučaju 24 ili 48 sati posle pozitivnog molekularnog testa na koronu.

Izvor: politika.rs/Jasmina Pavlović Stamenić