Grčka pooštrava mere zbog naglog rasta broja zaraženih

Epidemiolozi kažu da je četvrti talas već počeo, da je realno očekivati da se u julu broj zaraženih dnevno podigne na dve hiljade, a da će u avgustu biti najgore, što može da dovede i do uvođenja lokalne izolacije.

Grčka vlada ponovo zaoštrava mere zbog naglog porast broja novoobolelih na 1800 u jednom danu što, prema proceni epidemiloga, znači da bi do kraja nedelje cifra mogla da poraste na gotovo tri hiljade. Takvo stanje primoralo je Micotakisovu vladu na ponovno pooštravanje mera.

Od četvrtka u svim restoranima i noćnim klubovima mogu da budu samo gosti koji sede, što će bitno smanjiti broj mladih koji se okupljaju u klubovima, ali i na trgovima, parkovima… Samo u jednom klubu sa di-džejem prijavljeno je  preko stotinu zaraženih  korona virusom. Najnoviji podaci pokazuju da je prosečna starost inficiranih 27 godina. Odlukom vlade, tri hiljade policajaca provrevaće da li se u klubovima poštuje nova zabrana. Za vlasnike koji se ne pridržavaju predviđene su kazne od pet i deset hiljada evra, zatvaranje na nedelju ili dve, ili oduzimanje licence ukoliko se treći put ustanovi da svi gosti nisu sedeli. Grčka je još daleko od kolektivne imunizacije, koja podrazumeva 70 odsto vakcinisanog stanovništva, dok je broj obolelih od korone u odnosu na prošlu sedmicu porastao za 75 posto i kreće se oko hiljadu slučajeva dnevno.

Vlada ne krije zabrinutost i razmatra sledeće korake, kontrole i ograničenja koji će se prvenstveno odnositi na nevakcinisane. Na hitnoj sednici premijera Kirijakosa Micotakisa s kriznim štabom, ministrima i predstavnicima policije konstatovano je da se virus naglo širi u oblasti oko Atine, na Kritu i južnoegejskim ostrvima i da će do kraja sedmice biti doneta odluka o novim kaznama za nepoštovanje mera.

Od ponedeljka je pooštrena kontrola putovanja na ostrva, što znači da svi putnici moraju biti vakcinisani ili imati negativan PCR ili brzi test, što se odnosi i na decu stariju od 12 godina. Razmatra se mogućnost da se ove mere primene i na drumski saobraćaj, što bi značilo mogućnost da se za prelazak iz oblasti u oblast takođe traže dopunski testovi.

Premijer Micotakis insistira na momentalnoj aktivizaciji mobilnih ekipa za vakcinaciju, koje će pokušati da u turističkim mestima, najviše na Kritu, gde se posle 15. jula očekuje veliki broj gostiju, vakciniše što više ljudi. Najavljeno je da iduće sedmice počinje i vakcinacija mladih od 15 do 17 godina, dok je onima od 18 do 25 obećana uplata od 150 evra ukoliko prime vakcinu.

„U Grčkoj je već registrovano više desetina slučajeva delta mutacije virusa korona, što znači da nema vremena za odlaganje vakcinacije. Ja ne mogu da vakcinaciju učinim obaveznom, ali upozoravam da sada svako na sebe preuzima odgovornost za posledice”, rekao je premijer Micotakis i naglasio da se u Grčkoj više neće uvoditi opšta izolacija da bi se zaštitili nesavesni koji odbijaju vakcinu. Za razliku od prethodnih faza pandemije, kada su stroge mere i karantin morali da se uvedu kako bi se zaštitilo zdravlje nacije, sada, naglasio je Micotakis, postoji vakcina, postoji način da se uz dobru volju izgradi opšti imunitet.

Prema pisanju lista „Katimerini”, obema dozama vakcinisano je oko 38 odsto nacije, što je još daleko od realnih potreba zemlje, koja u julu i avgustu očekuje veliki broj turista iz celog sveta. Sem EU, spisak neevropskih zemalja za čije su državljane su vrata otvorena povećan je na ukupno 32 države, ali će se većina putnika prilikom ulaska podvrgavati i brzim testovima. U slučaju pozitivnog rezultata, propisan je sedmodnevni karantin za vakcinisane i desetodnevni za one koji to nisu. Za sada je najviše gostiju iz SAD, jer je uvedeno pet direktnih letova za ostrva. Stižu Kanađani, dosta je Francuza, a na severu ima sve više srpskih turista.

Međutim, delta mutacija može ozbiljno da ugrozi grčki turizam, jer epidemiolozi kažu da je četvrti talas već počeo, da je realno očekivati da se u julu broj zaraženih dnevno podigne na dve hiljade, a da će u avgustu biti najgore, što može da dovede i do uvođenja lokalne izolacije.

„Ukoliko broj obolelih bude rastao velikom brzinom, onako kako to prognoziraju epidemiolozi, moraćemo ponovo da razmislimo šta nam je činiti, kako dalje. Ne smemo dozvoliti da u četvrti talas pandemije, koji je već uveliko počeo, ulazimo s velikim brojem nevakcinisanih. To bi bilo katastrofa za grčku privredu, koja tek što je malo počela da se oporavlja”, izjavio je ministar za razvoj Adonis Georgijadis, koji je već upozorio sunarodnike da bi još jedan karantin značio potpuni krah i da država više neće pomagati one koji zbog korone nisu radili, primali su minimalac, ali nisu požurili da se vakcinišu.

U toku je opšta akcija kako bi se Grci privoleli da u što većem broju dođu na punktove za vakcinaciju. Uključili su se mediji, snimaju se novi propagandni materijali, a nevakcinisane opominju da uskoro bez brzog testa ne starijeg od 48 sati neće moći da uđu u restorane, kafiće, klubove, da će ostajati po strani od normalizacije društvenog života.

Izvor: politika.rs http://www.politika.rs/sr/clanak/482817/Grcka-poostrava-mere-zbog-naglog-rasta-broja-zarazenih