Grčka pravoslavna crkva odlaže proslavu Uskrsa

Sinod Grčke pravoslavne crkve odlučio je da praznovanje Uskrsa prenese na Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maja, do kada bi, kako se nada, crkve mogle ponovo da budu otvorene, objavio je portal “Ortodoks tajms”, a objavljeno je i na sajtu Srpske pravoslavne crkve, prenosi Srna.

Kako se navodi, prethodno je Grčka pravoslavna crkva zvanično zatražila od države da barem sveštenstvu dozvoli da održi bogosluženje u Veliku nedelju i na Uskrs u Svetlu nedelju iza zatvorenih vrata.

Sinod je 1. aprila održao video-sednicu, kojom je predsedavao arhiepiskop atinski Jeronim. U izveštaju, objavljenom na zvaničnom sajtu Grčke crkve, Sinod poziva vernike da se striktno pridržavaju uputstava zdravstvenih vlasti i da ne slušaju one koji pozivaju na oglušenje o mere, ističući da to “u današnje vreme nije opravdano ni u ime hrišćanske vere”.

Sinod Grčke crkve je istakao da prihvata državne mere i pozvao sve da ostanu kod kuće, istovremeno tražeći od države da dozvoli da se službe održe u crkvama i manastirima, čak i ako vernici ne mogu da prisustvuju.

Izvor: N1/Srna