Greg Popovič pričao o Jugoslaviji: Zamislite Srbe, Hrvate i Slovence na okupu

Kada vas pohvali trenerska ikona kao što je Greg Popovič to ima posebnu težinu. Iako komplimenti na račun slovenačkog virtuaza Luke Dončića spadaju pod normalno, ovo što je učinio trener San Antonio Sparsa i selektor Sjedinjenih Američkih Država je ipak nešto drugo. Naime, pre nego što je Dončićev Dalas (25 poena Slovenca) sa 104:99 savladao Popovičeve Sparse, legendarni trener je dao sledeću izjavu:

„Zamislite da je Jugoslavija jedna zemlja i da su svi ti igrači u jednom timu. Slovenci, Hrvati, Srbi, Hercegovci, svi. To je baš kul. Dončić me uvek podseti, kako igrači sa tih prostora dođu u ligu (NBA) i postanu veliki. Ne prosečni, veliki”, rekao je Popovič.

Zatim se prisetio i starijih igrača koji su došli u NBA sa prostora bivše Jugoslavije.

„Prisetim se uvek Divca, Paspalja, Kukoča i Petrovića i igrača sa kojima su igrali u timu. Slično kao Argentinci pre nekoliko godina. To mi je prva pomisao. A druga je – kako dođavola postaneš tako dobar u maloj zemlji. Znam da nije igrao na uličnim terenima poput onih u Njujorku, Los Anđelesu ili Čikagu svaki dan, protiv jake konkurencije. Možda je igrao svaki dan, ali ne u takvoj konkurenciji. Zato treba prepoznati košarkaške programe i trenere koje imaju. Nivoi igre i kroz šta njihovi treneri moraju da prođu da bi postali treneri. Koliko su igrači disciplinovani, koliko često i naporno treniraju, koliko su ozbiljni. Takođe znam da tamo imaju odlične rukometne igrače. To je sport donekle sličan košarci. Verovatno nikada nije igrao rukomet, ali to je slična vrsta sporta”, rekao je Popovič.

Za kraj, Popovič je još jednom pohvalio Dončića i istakao njegove kvalitete.

„Lično, volim koliko je emotivan, kako uživa u igri. Ponekad bude frustriran, a onda se naljuti zbog nečega. Ponekad umire od smeha i uživa u prolazu koji je napravio ili u trojci koju ti je zabio ‘u lice’. Jednostavno je zabavno gledati, samo je zabavno, a on je neverovatan igrač”, završio je Popovič.

Izvor: politika.rs