Grenel: EU inicijativu o vizama motivisala SAD

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da je “dobrodošla vest” da se pitanje vizne libaralizacije za Prištinu stavi na dnevni red tokom nemačkog predsedavanja EU.

“Konačno. Ovo je dobrodošla vest čak i za samo neke ciljane poslovne industrije. Usredsređenost SAD na ekonomsku normalizaciju motivisala je akcije Evropljana. I drago nam je što preuzimaju vođstvo”, napisao je Grenel u objavi na Tviter nalogu.

Grenel je reagovao na informaciju da su 32 člana parlamenta Evropske unije potpisali pismo upućeno nemačkoj kancelarki Angeli Merklel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu, tražeći od njih da pitanje liberalizacije viza za Kosovo stave na dnevni red Saveta EU tokom nemačkog predsedavanja.
U tom pismu, koje takođe potpisuje izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon, poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju da se reši pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo, uz ocenu da je prošlo dve godine od kada je Kosovo ispunilo sve standarde koje je postavila EU.

“Trenutno je Kosovo jedna od retkih preostalih evropskih zemalja, čiji građani ne mogu slobodno da putuju u šengenski prostor bez vize. Međutim, to više ne zavisi od građana Kosova. Proces postizanja liberalizacije viznog režima trebalo bi da se zasniva na objektivnim kriterijumima, koji su, kako je najavila Evropska komisija, ispunjeni u julu 2018. godine, tačno pre dve godine, i od tada Kosovo čeka konačnu odluku Saveta da dozvole slobodu kretanja građanima”, navodi se u pismu poslanika EP.

Pitanje liberalizacije viznog režima izazvalo je sukob između izvestioca EU za Kosovo Viole fon Kramon i specijalnog izaslanika predsednika Trampa za dijalog BG i PR Ričarda Grenela još 19- juna na Tviteru.
Grenel je tada napisao da bi Viola fon Kramon trebalo da se koncentriše na liberalizaciju viznog režima, umesto da kritikuje „sve što Trampova administracija čini da pomogne normalizaciji ekonomija Beograda i Prištine”. Fon Kramonova je tada predložila Grenelu da se po tom pitanju obrati francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, podseća sajt sćengenvisainfo.com.

Izvor: tanjug