Grenel: “Mini Šenžen” zona za Kosovo i Srbiju

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je ono što on radi da se koncentriše na ekonomske odnose i da se kreira “mini Šenžen zona”.

“Smatramo da je to veoma dobra ideja, da kreiramo nova radna mesta u regionu, i da pokušamo da spojimo strane ekonomski, trgovinski”, rekao je Grenel u intervjuu za američku televiziju Njuzmaks (Newsmax).

On je dodao da tek posle toga mogu da dođu na dnevni red politička pitanja, kao drugi korak.
Specijalna ekonomska zona Šenžen osnovana je u maju 1980. godine i prva je posebna ekonomska zona u Kini, nakon koje je uspostavljeno još pet posebnih ekonomskih zona.

Mnogi proizvodaci orijentisani prema izvoznim tržištima proizvode i sastavljaju robu u toj zoni.
Svetska banka u jednom izveštaju navodi da su karakteristike te zone široka politička i institucionalna autonomija, javno -privatno partnerstvo i velike strane direktne investicije, kao i veliko ulaganje kineske dijaspore.

Grenel nije objasnio svoju paralelu, odnosno šta bi takva zona značila u slučaju ekonomskih odnosa tzv. Kosova i Srbije, da li je reč o nekakvoj ekonomskoj uniji ili samo tesnim ekonomskim odnosima.
On je u intervjuu “Newsmax”u još rekao da su “neki takozvani stručnjaci” pritisnuli dve strane da razgovaraju samo o političkim pitanjima.

“Odlučili smo da se uključimo, jer postoji duga istorija sa toliko stručnjaka, takozvanih stručnjaka, koji su ih samo gurnuli u političke probleme, zanemarujući ekonomske”, rekao je Grenel.
On je dodao da su mladima na Kosovu i u Srbiji potrebni rad i nada.

“Kada sam razgovarao o problemima mladih na Kosovu i poslovnoj zajednici, kao i u Srbiji, bilo je jasno da žele ekonomski razvoj, žele nova radna mesta, žele nadu”, rekao je on.

Grenel je sporazum postignut u aviosaobraćaju nazvao istorijskim, rekavši da je potpisan prvi put posle 21 godinu.

Prema Newsmax-u, Prištinu će u Vašingonu zastupati Hašim Tači i Avdulah Hoti, a Beograd predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

U Beogradu još nije saopšten sastav delegacije koja će ići na sastanak u Beloj kući.

Izvor: tanjug