Grupa sedam ima odgovor na kineski “Pojas i put”

Grupa sedam (G7) objaviće danas novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na inicijativu kineskog “Pojasa i puta“.

To je potvrdio visoki zvaničnik u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Neimenovani zvaničnik rekao je Rojtersu i da će SAD danas, drugog dana samita u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, pogurati ostale lidere G7 na konkretnu akciju pritiska na Kinu i da u svoje završno saopštenje uključe i kritike na račun Pekinga.

U vezi s novim globalnim infrastukturnim programom, zvaničnik je naglasio da se tu ne radi samo o suprotstavljanju Kini, već da je potrebna pozitivna alternativa koja do sada nije ponuđena, a koja odražava zapadne vrijednosti, standarde i način poslovanja, prenosi Tanjug.

Američki zvaničnik je pojasnio da do sada Zapad nije uspio da ponudi pozitivnu alternativu, kako je rekao, nedostatku transparentnosti, lošim ekološkim i radnim standardima i prinudnom pristupu kineske vlade koja je mnoge države dovela u lošije stanje, a da je to ono što će lideri G7 danas najaviti.

On je rekao i da će tokom današnjih razgovora Bajden zatražiti od ostalih lidera da jasno iznesu stav da je praksa prisilnog rada u Kini uvreda za ljudsko dostojanstvo i očigledan primjer nelojalne kineske ekonomske konkurencije, kako bi pokazali da su ozbiljno stali u odbranu ljudskih prava.

Zvaničnik nije iznio detalje vezano za načine finansiranja globalne infrastrukturne inicijative G7, ali je rekao da bi plan podrazumijevao prikupljanje stotina milijardi javnog i privatnog novca kako bi se pomoglo da se do 2035. godine smanji infrastrukturni jaz vrijedan 40 biliona dolara u zemljama gdje je to potrebno.

Kineski “Pojas i put” (BRI), više milijardi vrijedan projekat koji je 2013. pokrenuo predsjednik Si Ðinping, uključuje razvojne i investicione inicijative koje se protežu od Azije do Evrope i šire.

Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume sa Kinom o saradnji u BRI projektima poput željeznica, luka, auto-puteva i druge infrastrukture.

Izvor: vijesti.me