Gubitak grčkog turizma procenjen na deset milijardi eura

Gubitak grčkog turističkog sektora u ovoj godini će zbog pandemije iznositi oko deset milijardi eura, procenila je revizorska kuća Ernst and Young (EY).

Istovremeno, očekuje se da će grčki hotelijeri pretrpeti štetu od 4,46 milijardi eura, odnosno 3,26 milijarde za sezonske i oko 1,2 milijarde kod hotela koji rade cele godine, prenosi B92.

Na osnovu podataka Svetskog saveta za putovanje i turizam (WTTC), analitičari EY zaključili su da će posledice pandemije koronavirusa biti pet puta gore nego 2008. godine na vrhuncu krize.

Prema njihovoj studiji, vrednost turističkih dobara i usluga pašće sa 22 milijarde eura u prošloj godini na 14 milijardi po osnovnom scenariju, odnosno 12 milijardi po najgorem, ili 16 milijardi po najboljem scenariju.

U izveštaju se dodaje da se, prema sva tri scenarija, najveći pad očekuje u drugom kvartalu godine kao i da će iznositi od 41 do 53 odsto.

Prema analitičarima EY, eventualno produženje turističke sezone neće nadoknaditi gubitke, ali dobro regulisanje epidemiološke situacije u Grčkoj u prethodnom periodu moglo bi da joj pruži izvesnu prednost na turističkom tržištu ubuduće.

Izvor: Vijesti.me