Gugl zabranjuje sadržaje koji negiraju klimatske promene

Kompanija Gugl će zabraniti objavu digitalnih sadržaja koji promovišu lažne tvrdnje o klimatskim promenama, i nada se da će tako ograničiti prihode onih koji negiraju klimatske promene i zaustaviti širenje dezinformacija na svojim platformama.

Kompanija je objavila na svom bloku da će nova mera biti primenjena i na Jutjubu, koji je prošle nedelje najavio opsežno suzbijanje dezinformacija o vakcinama.

„Sve više naših oglašivača i medijskih partnera obratilo nam se direktno izrazivši zabrinutost zbog sadržaja koji se objavljuju pored njihovih, a promovišu netačne tvrdnje o klimatskim promenama. Oglašivači jednostavno ne žele da se njihovi oglasi prikazuju pored takvog sadržaja”, navodi Gugl, a prenosi agencija AP.

Novim merama će se „zabraniti reklamiranje i monetizacija sadržaja koji je u suprotnosti sa ustanovljenim naučnim konsenzusom o postojanju i uzrocima klimatskih promena”, navodi se u Guglovom blogu, prenosi Tanjug.

Ograničenja će biti uvedena na sadržaje u kojima se klimatske promene nazivaju obmanom ili u kojima se negira da su emisije gasova sa efektom staklene bašte i ljudske aktivnosti doprinele dugoročnom zagrevanju zemlje.

Iz Gugla su objasnili da će koristiti automatizovane alate i ljude recenzente za sprovođenje nove mere kada ona stupi na snagu u novembru.

Ova kompanija, jedan od dva dominantna igrača u globalnoj industriji digitalnih oglasa, prošle godine je zaradila 147 milijardi dolara prihoda od oglasa.

Izvor: politika.rs