Gugl zaključao e-naloge avganistanske vlade zbog talibana

Kompanija Gugl je privremeno blokirala neodređen broj naloga e-pošte avganistanske vlade zbog strahovanja da će digitalna dokumentacija koju su ostavili bivši zvaničnici i njihovi međunarodni partneri biti zloupotrebljena.

Prema izvestajima avganistanske vlade koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, talibani bi mogli da iskoriste biometrijske i avganistanske platne spiskove, piše Rojters.

U saopštenju kompanije Gugl potvrđuje se da cu računi avganistanske vlade blokirani i da kompanija „preduzima privremene radnje radi obezbeđenja relevantnih računa”.

Jedan od zaposledih u bivšoj vladi Avganistana rekao je Rojtersu da su mu talibani „tražili da dobiju pristup podacima prethodnog rukovodstva ministarstva” i da se on krije od kako je odbio da to uradi.

Javno dostupni podaci pokazuju da je dvadesetak avganistansklih državnih organa koristilo Gugl-ove servere za rukovanje e-poštom, uključujući ministarsvo finansija, industrije, visokog obrazovanja i rudarstva.

Predsednička kancelarija Avganistana takođe je, prema javnim podacima koristila Gugl, kao i neki lokalni organi uprave.

„To je pravo bogatstvo informacija”, rekao je Čad Anderson, istražitelj bezbednosti interneta.

„Samo potpis zaposlenih na ‘Gugl-Šit’-u je veliki problem”, rekao je.

Anderson je rekao da vredi paziti na pokušaj talibana da kontrolišu digitalnu infrastrukturu izgrađenu u SAD i da obaveštajni podaci iz te infrastrukture „mogu biti daleko vredniji za novu vladu od starih helikoptera”.

Izvor: politika.rs