Gumeni meci i šok–bombe na Hramskoj gori, povređen 31 Palestinac

Najmanje 31 Palestinac povređen je u sukobima sa izraelskom policijom kod džamije Al Aksa u Jerusalimu što je još jedan u nizu incidenata na mestu koje je sveto i za jevreje i za muslimane.

Palestinska služba hitne pomoći Crvenog polumeseca saopštila je da je u bolnicu prebačeno 14 Palestinaca, od kojih su dvojica s težim povredama.Gumeni meci i šok- bombe na Hramnoj gori, povređen 31 PalestinacGumeni meci i šok- bombe na Hramnoj gori, povređen 31 Palestinac

Prema navodima izraleske policije, intervenicija je počela kada su stotine ljudi počeli da bacaju kamenje i vatromet približivši se Zapadnom zidu, dok je trajalo jevrejsko bogosluženje.

Očevici su rekli za Rojters da je policija ušla u džamiju posle jutarnje molitve i ispalila gumene metake i šok-bombe na oko 200 Palestinaca, od kojih su neki uzvratili bacanjem kamenica.

Nasilje na mestu jevrejima poznatom kao Hramska gora a muslimanima kao Plemenito svetilište, naglo se povećalo tokom protekle nedelje, izazivajući zabrinutost zbog mogućeg klizanja ka novom širem izraelsko-palestinskom sukobu.

Od marta, izraelske snage su ubile najmanje 29 Palestinaca na Zapadnoj obali, dok druga strana tvrdi da je u nizu smrtonosnih uličnih napada u Izraelu ubijeno 14 osoba.

Poklapanje Pashe i Ramazana

Tenzije su ove godine delimično pojačane pošto muslimanski sveti mesec Ramazan poklapa sa jevrejskom proslavom Pashe, što privlači više muslimana i jevreja na sporni kompleks.

Palestinci optužuju Izrael da ne čini dovoljno da sprovede dugogodišnja zabrana jevrejskog bogosluženja na trećem najsvetijem mestu u islamu, dok Izrael odbacuje te optužbe.

Kao i prethodnih godina, Izrael zabranjuje posete jevreja tokom poslednjih dana Ramazana, dok se istovremeno, dolasci muslimana na Hramsku goru povećavaju tokom poslednjih dana meseca posta.

Kompleks gde je džamija Al Aksa nalazi se na visoravni Starog grada u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i anektirao ga za šta još nije dobio međunarodno priznanje.

Palestinci žele da istočni Jerusalim bude glavni grad države koju žele da uspostave na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi.

Izvor: rts.rs