Guteres: Svetu preti uragan humanitarnih kriza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je da su zbog uragana humanitarnih kriza širom sveta civili u sukobljenim područjima platili najvišu cenu, a humanitarni i medicinski radnici pretrpeli nemilosrdan talas napada.

Antonio Guteres je rekao da humanitarne potrebe nadmašuju sposobnost Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija da ih zadovolje pod pritiskom pandemije kovida 19, preneo je AP.

Nalazimo se u neistraženim vodama, rekao je Guteres u govoru pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je pročitala zamenica generalnog sekretara Amina Mohamed.

Nivo humanitarnih potreba nikada nije bio veći, istakao je Guteres.

Kaže da Ujedinjene nacije i njihovi partneri nastoje da ove godine pomognu 160 miliona ljudi, što je najveći broj ikada.

Kao primere krvavog porasta humanitarnih kriza naveo je etiopski region Tigraj, Avganistan, Jemen i Siriju.

Kada je reč o Tigraju, rekao je da su UN čule verodostojne izveštaje u poslednjih nekoliko meseci o pogubljenjima civila, samovoljnim hapšenjima i lišavanjem slobode, seksualnom nasilju nad decom i prisilnom raseljavanju u masovnim razmerama. U Avganistanu su u brutalnim napadima ubijena najmanje 24 civila, uključujući pet zdravstvenih radnika, tokom samo jedne nedelje u junu, istakao je Guteres.

Prema njegovim rečima, civilne žrtve u prvom kvartalu ove godine porasle su za 29 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Generalni sekretar rekao je u Jemenu da najmanje pet civila svakodnevno biva ubijeno ili ranjeno, 20 miliona ljudi ima potrebu za humanitarnom pomoći, a pet miliona se suočava sa glađu.

I u prošlomesečnom napadu na jednu od najvećih bolnica na severu Sirije, ubijeno je 19 civila, uključujući troje dece, jedna raketa je navodno pogodila prostoriju hitne pomoći, a druga prostoriju porodilišta, rekao je generalni sekretar UN.

Guteres je pozvao Savet bezbednosti da preduzme snažne i trenutne mere podržavajući svoje rezolucije o zaštiti civila, humanitarnih i zdravstvenih radnika, kao i bolnica, škola, vodnih objekata i drugog humanitarnog prostora.

Izvor: rts.rs