Haftar otišao iz Moskve bez potpisa

General Kalifa Haftar razmišljao je cele noći – i otišao iz Moskve, a da nije potpisao dogovor o obustavi vatre u Libiji. Pre toga je sve govorilo da bi moglo doći do popuštanja napetosti.

General Kalifa Haftar je svoje partnere u pregovorima u Moskvi ostavio za pregovaračkim stolom, a da nije potpisao dogovor u primirju oko kojeg je saglasnost postojala već nekoliko dana pre toga. To je saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U ponedeljak su ministri spoljnih poslova Rusije i Turske sedam sati posredovali između strana u konfliktu u građanskom ratu u Libiji, kako bi izdejstvovali obustavu vatre. No, Haftar i Fajes al Saradž, libijski premijer kojeg priznaju Ujedinjene nacije, nisu lično razgovarali jedan s drugim.

Ništa od „napretka“

Uveče je ruska strana objavila da je postignut „napredak“ i da to i Haftar vidi „pozitivno“. Al Saradž je već bio potpisao dokument, a Haftar je zatražio još jednu noć za razmišljanje, izjavila su dvojica ministara spoljnih poslova na konferenciji za štampu održanoj uveče. AFP je objavio sitat iz dokumenta u kojem piše da se potpisnici obavezuju na „vremenski neograničeno obustavljanje borbenih dejstava“ u Libiji. Ali Haftarovog potpisa još nema.

Sada je neizvesno kako će se stvari dalje odvijati. Obe strane su pre sastanka optuživale jedna drugu za kršenje primirja. Pregovarači Turska i Rusija nalaze se na različitim stranama. Turska podržava međunarodno priznati vladu u Tripolisu, sa kojom je nedavno sklopila dil o zalihama nafte u istočnom delu Sredozemnog mora. Moskva je, zajedno sa Egiptom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na Haftarovoj strani. U Libiji još uvek vlada vakuum vlasti koji je nastao svrgavanjem dugogodišnjeg vladara Moamera el Gadafija 2011.

Novi zalet u Berlinu

Posle Haftarovog odlaska iz Moskve, Rusija i dalje pokazuje da stremi ka cilju: „Produžićemo naša nastojanja u tom pravcu“, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Veče pre toga, predsednik Vladimir Putin je telefonirao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja će uskoro i sama imati mogućnost da pokrene novu inicijativu za primirje u Libiji. Još ovog meseca ona hoće da u Berlinu organizuje međunarodnu konferenciju o Libiji. Moguće je da će do „početka mirovnih pregovora“, kako to vidi nemačka vlada, doći već u nedelju.

Izvor: DW