Hakeri napali američke državne službe

Hakeri za koje se veruje da rade za Rusiju, imali su pristup internoj elektronskoj pošti američkog Sekretarijata za finansije i agencije nadležne za regulisanje upotrebe interneta i sredstava telekomunikacija.

Zbog ozbiljnosti sajber napada, održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, saznaje Rojters iz dobro upućenog, neimenovanog izvora.

„Vlada Sjedinjenih Država upoznata je sa izveštajima i preduzima sve neophodne korake kako bi identifikovala i ispravila sve moguće probleme povezane sa ovim napadom”, izjavio je Džon Ulio portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi Tanjug.

U američkoj obaveštajnoj zajednici postoji zabrinutost da su hakeri pokušali sličan upad u baze podataka drugih agencija američke vlade, potvrđeno je iz četiri neimenovana izvora, bez preciziranja o kojim je agencijama reč.

„Zatražili smo da Agencija za sajber-bezbednost i infrastrukturu i Federalni istražni biro (Ef-Bi-Aj) pokrenu istrage. U ovom trenutku nismo u mogućnosti da pružimo više informacija”, kaže se u saopštenju američkog sekretarijata za trgovinu.

Izvor: politika.rs