Hakeri ponovo napali američku vladu

Dok je Amerika bila preokupirana predsedničkim izborima i epidemijom virusa korona, ruski hakeri su je mesecima neopaženo špijunirali, tvrde tamošnji mediji. Zagledana u drugu stranu iz straha da se Moskva ponovo ne umeša u izbore, vlada u Vašingtonu nije primećivala sajber napad koji nije imao veze sa glasanjem, već sa drugim američkim institucijama. Na meti udara našli su se Ministarstvo finansija i Ministarstvo trgovine, kao i agencija u okviru ovog ministarstva, zadužena za regulaciju interneta, javio je Rojters. Agencija je prva u nedelju otkrila da iza napada stoji hakerska grupa povezana sa jednom stranom vladom da bi nešto kasnije tokom dana „Vašington post”, pozivajući se na neimenovane izvore u administraciji, objavio da je reč o hakerima ruske strane obaveštajne agencije poznatije kao SVR. U svetu su hakeri ove ruske službe prepoznatljivi pod imenom APT 29.

Vlada predsednika Donalda Trampa potvrdila je da se našla na udaru i sazvala hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, ali nije komentarisala navode da iza svega stoji ruska služba. Još se utvrđuje da li su sajber obijači došli do podataka od najveće državne važnosti, ali se zasad pretpostavlja da su se sigurno domogli mejlova zaposlenih. Federalni istražni biro počeo je da istražuje ove špijunske akcije, za koje se veruje da su počele proletos.

Napadači su probili „zaštitnu ogradu”, odnosno program za zaštitu od virusa i hakovanja, koji proizvode američke kompanije „Fajeraj” i „Solarvinds”. Ove IT firme uživaju najveće poverenje među američkim državnim organima i korporacijama. U njihove klijente spadaju Bela kuća, Pentagon, Stejt department, Nacionalna bezbednosna agencija (jedna od američkih obaveštajnih agencija, poznatija kao NSA) i najveće američke kompanije, uključujući deset telekomunikacionih provajdera sa najvećim brojem korisnika. Zbog toga je saznanje o „nadmudrivanju” programa ovih kompanija izazvalo paniku i među ostalim američkim ustanovama. Otkriće je usledilo nedelju dana nakon što je NSA upozorila da Rusija koristi slabosti u računarima vlade SAD da bi organizovala sajber napad.

Ruska ambasada u Vašingtonu je negirala navode tvrdeći da je ovde reč o „neosnovanim optužbama američkih medija” i da su „maliciozne aktivnosti u sajber prostoru u suprotnosti sa principima ruske spoljnopolitičke doktrine, nacionalnim interesima i našim poimanjem međudržavnih odnosa”.

Prema pisanju američkih novina, akcije poput ove česta su pojava i izvode ih i američke, kineske i druge tajne službe. APT 29 stoji iza sličnih operacija 2014. i 2015, kad su kompromitovani mejlovi zaposlenih u Beloj kući, Stejt departmentu i Pentagonu, kao i članova rukovodstva Demokratske stranke. Za razliku od SVR-a, koji je na osnovu elektronskih upada u vašingtonske institucije „samo” javljao Kremlju šta se zbiva u Americi, druga ruska špijunska služba, Glavna obaveštajna uprava, poznatija kao GRU, 2016. je i objavila nešto od „plena”. Prema tvrdnjama američkih službi, GRU je za vreme predsedničkih izbora pre četiri godine upao u server Demokratske stranke, dostavljajući elektronsku prepisku partijskih zvaničnika „Vikiliksu”. Kad su se na uzbunjivačkom sajtu pojavili mejlovi demokrata, iz kojih je bilo jasno da je stranka u unutrašnjim okršajima sabotirala senatora Bernija Sandersa da bi pobedila Hilari Klinton, to je u velikoj meri naštetilo bivšoj državnoj sekretarki i prvoj dami protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa. Slučaj je izazvao neviđenu pažnju u američkim službama i javnosti kao jedinstven primer da se strana zemlja umešala u predsedničke izbore u SAD.

„Vikiliks” nikad nije potvrdio od koga je dobio mejlove. Advokati osnivača ovog sajta Džulijana Asanža su početkom godine na sudu u Londonu tvrdili da je Trampova administracija, čim je došla na vlast, ponudila Australijancu pomilovanje ako kaže da Moskva nije imala veze sa hakovanjem. Asanž u britanskom zatvoru čeka odluku o izručenju Americi, dok njegovi saradnici mole Trampa da ga pomiluje.

Izvor: politika.rs