Hakerski napad na Vladu Ukrajine: “Plašite se i očekujte najgore”

Masovni sajber napad, sa porukom upozorenja Ukrajincima da se “plaše i očekuju najgore”, pogodio je internet stranice Vlade Ukrajine u četvrtak uveče (13. januar).

Neki od vladinih veb servisa nisu dostupni ni u petak ujutro (14. januar), a Kijev je otvorio istragu o napadu.

“Kao rezultat masovnog hakerskog napada, sajtovi Ministarstva spoljnih poslova i niza drugih vladinih agencija privremeno ne rade. Naši stručnjaci već rade na obnavljanju rada IT sistema”, napisao je u petak na Fejsbuku portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je Rojtersu da je prerano da se kaže ko bi mogao da stoji iza napada, ali je rekao da je Rusija stajala iza sličnih napada u prošlosti.

“Prerano je za izvođenje zaključaka, ali postoji duga evidencija o ruskim (sajber) napadima na Ukrajinu u prošlosti”, rekao je on.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Rojtersa za komentar. Rusija je ranije negirala da stoji iza sajber napada na Ukrajinu.

Šta je pisalo u poruci hakera?

Sajber napad, koji je, između ostalih, pogodio ministarstvo spoljnih poslova, kabinet ministara i savjet za bezbjednost i odbranu, dolazi u trenutku kada Kijev i njegovi saveznici upozoravaju na mogućnost ruske vojne ofanzive na Ukrajinu.

AFP prenosi da je na sajtu ministarstva spoljnih poslova ranije u petak bila prikazana poruka na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku – poruka Ukrajincima da su “njihovi lični podaci izbrisani” i da su “sve informacije o njima postale javne”, uz upozorenje da se “plaše i očekuju najgore”.

Ukrajinske bezbjednosne službe saopštile su 14. januara da nisu procurjeli lični podaci.

“Sadržaj sajtova nije promijenjen i prema preliminarnim informacijama nije bilo curenja ličnih podataka”, navodi se u saopštenju Službe bezbjednosti Ukrajine.

Borelj: EU mobiliše resurse za pomoć Ukrajini

Evropska unija (EU) mobiliše sve svoje resurse da pomogne Ukrajini nakon sajber napada, izjavio je u petak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Borelj je najavio hitan sastanak političkog i bezbjednosnog komiteta EU i sajber jedinica, na kojem će se razgovarati o pomoći Ukrajini.

“Nažalost, znali smo da bi to moglo da se desi”, rekao je Borelj novinarima na sastanku ministara spoljnih poslova EU u gradu Brestu na zapadu Francuske.

“Teško je reći (ko stoji iza napada). Ne mogu nikoga da krivim jer nemam dokaza, ali možemo da zamislimo”, rekao je šef evropske diplomatije.

Ranije optužbe za ruske napade

U oktobru 2020. Sjedinjene Američke Države (SAD) su optužile šest Rusa za izvođenje sajber napada na internet infrastrukturu Ukrajine, kao i sajtova za izbore u Francuskoj 2017. i Zimskih olimpijskih igara 2018.

U to vrijeme, Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da su njih šestorica sadašnji ili bivši članovi GRU – ruske vojne obavještajne službe. Takođe su bili optuženi za sajber napad pod nazivom “NotPetia”, koji je zarazio računare preduzeća širom svijeta, uzrokujući skoro milijardu dolara u gubicima.

Izvor: RSE/vijesti.me