Hamnei: Izrael je tumor, biće uništen

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei, rekao je juče da je Izrael “tumor” koji treba eliminisati. On je takođe pozdravio to što Iran snabdeva oružjem palestinske oružane grupe koje se bore protiv Izraela.

Protivljenje Izraelu je okosnica verovanja za Iran predvođen šiitima, koji podržava palestinske i libanske militantne grupe koje se protive miru sa jevrejskom državom, koju Teheran odbija da prizna.

“Cionistički režim je smrtonosni, zloćudni tumor u regionu. On će nesumnjivo biti iskorenjen i uništen”, rekao je vrhovni vođa Irana u govoru preko interneta, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ove komentare odbacio kao “odvratne, antisemitske i pune mržnje” i dodao da ne predstavljaju tradiciju tolerancije običnih Iranaca.

Šef diplomatije EU Žozep Borel je rekao da su “potpuno neprihvatljivi i da su razlog za duboku zabrinutost” i da nisu u skladu da ciljem stabilnog i mirnog Bliskog istoka.

Iako lideri palestinskih militantnih grupa u Gazi, uključujući Hamas i Islamski džihad, često hvale finansijsku i vojnu podršku Irana, sam Hamnei nikad ranije nije javno potvrdio da ih Teheran snabdeva oružjem.

“Iran je shvatio da je jedini problem palestinskih boraca nedostatak pristupa oružju. Uz božansko vođstvo i pomoć, planirali smo, i ravnoteža moći je transformisana u Palestinii, tako da se Pojas Gaze danas može suprotstaviti agresiji i cionističkom režimu i poraziti ga”, rekao je Hamnei.

Visoki iranski zvaničnici godinama pozivaju na ukidanje jevrejske države, uključujući putem referenduma koji bi isključio većinu njenih Jevreja, a obuhvatio Palestince u tom regionu i u inostranstvu.
“Predlog za referendum pokazuje da su potpuno neosnovane optužbe Zapada o tom otporu kao antisemitskom”, kazao je ajatolah.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u obraćanju prilikom obeležavanja sećanja na holokaust 23. januara rekao da je Iran “najantisemitskiji režim na planeti”.

Hamnei je govorio na Dan Kudsa, koji koristi arapsko ime za Jerusalim, a održava se poslednjeg petka meseca ramazana. Događaj Kuds započeo je ajatolah Ruholah Homeini, pokojni vođa iranske Islamske revolucije 1979.

Hamnei je rekao i da je kriza zbog koronavirusa pomogla da se zamagli nepravda koja se nanosi Palestincima. “Dugotrajni virus cionista biće eliminisan”, dodao je.

Iran je zbog koronavirusa otkazao okupljanja širom zemlje povodom dana Jerusalima. Iran je među najteže pogođenima u regionu, sa 7.300 smrtnih slučajeva i ukupno 131.652 zaraženih.

Hamnei je osudio i kako je rekao, izdaju od “političkih i kulturnih plaćenika u muslimanskim zemljama” koji pomažu cionistima da umanje značaj palestinskog pitanja. Rojters navodi da je to aluzija na neke arapske države uključujući regionalnog rivala Irana, Saudijsku Arabiju.

Izvor: vijesti.me