Haos u borbi za Katar – FIFA razbesnela Evropu

FIFA je odlučila – Rusija može da nastavi kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Problem je samo što niko ne želi da igra protiv Rusa. Šveđani, Česi i Poljaci se protive utakmici zbog napada na Ukrajinu.

Rusija bi u polufinalu baraža za SP trebalo da igra sa Poljskom 24. marta, ali su Poljaci već ranije decidirano naveli da oni taj dvoboj ne planiraju da igraju.

Međutim, FIFA je dozvolila Rusima da igraju dodatne kvalifikacije. Jedine “sankcije” zbog rata su utakmice na neutralnom terenu i zabrana imena i intoniranja himne.

Pa bi, kako trenutno stvari stoje, Rusija, odnosno Fudbalski savez Rusije mogao bez borbe u Katar, pišu “SN”.

Naravno, ako se protivnik ne pojavi, Rusi izađu na teren, a FIFA isprati svoja pravila, rezultat će biti 3:0 za tim koji bude na terenu kada se izvede početni udarac.

Poljaci su istakli da ne žele da igraju protiv Rusa ni na neutralnom terenu, iz poštovanja prema Ukrajini.

“FIFA plan da Rusiji dopusti igranje međunarodnih utakmica na neutralnom terenu je potpuno neprihvatljiv za Poljsku. Nismo zainteresovani za sudelovanje u takvoj utakmici. Poljska reprezentacija neće igrati protiv Rusije, bez obzira na ime ekipe”, saopštio je FS Poljske.

Oglasio se i najbolji igrač Poljske Robert Levandovski, koji je stao uz narod Ukrajine.

Zvezda Bajerna iz Minhena je na Tviteru poručila da “ruski fudbaleri i navijači nisu odgovorni”, ali da se “ne možemo pretvarati da se ništa ne dešava”.

FIFA je donela svoju odluku, uprkos činjenici da sve više reprezentacija u fudbalu, ali i ostalim sportovima u Evropi, bojkotuje Ruse.

Naglasniji su, očekivano Englezi, koji su saopštili da neće igrati protiv Rusije čak ni u slučaju da budu zajedno u grupi na Mundijalu na jesen.

Ipak, do baraža za SP ima više nego dovoljno vremena da FIFA donese neku novu odluku, naravno u zavisnosti od razvoja situacije na ukrajinskom frontu.

I iz Niona su u poslednjem saopštenju dodali da su “dalje akcije” i dalje moguće.

To uključuje i izbacivanje Rusije iz svih takmičenja, ukoliko se ne smiri situacija u Ukrajini.

“Sve reprezentacije bi trebalo da slede naš primjer, pa ćemo videti ima li FIFA hrabrosti dati Rusiji mesto na Svetskom prvenstvu. Mislim da nema”, rekao je u subotu poljski golman Vojćeh Ščensni.

Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na SP 2022. između Rusije i Poljske trebalo je da se igrati 24. marta u Moskvi. Novi, neutralni, domaćin još uvek nije određen.

Istog dana na rasporedu je i susret između Švedske i Češke. Pobednici tih susreta je trebalo da se sretnu 29. marta u Moskvi ili poljskom Hožovu u finalu, a pobednik će se plasirati na SP.

Izvor: b92.net