Hari i Megan: Kraljica i vojvoda od Saseksa na sastanku „licem u lice”

Britanska kraljica okupiće u ponedeljak u Sendringemu članove kraljevske porodice kako bi razgovarali „licem u lice” o novoj ulozi vojvode i vojvotkinje od Saseksa.

Zvaničnici Bakingemske palate rekli su za BBC da će sastanku prisustvovati princ Hari, vojvoda od Kembridža i princ od Velsa, a očekuje se da telefonskim putem učestvuje i Megan koja je trenutno u Kanadi.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nedavno su najavili da će se povući sa mesta visokih članova kraljevske porodice i da će raditi kako bi postali finansijski nezavisni.

U ovom trenutku ne postoje pretpostavke da li bi na sastanku u ponedeljak mogao da bude donet neki konkretan zaključak.

Džoni Dajmond, BBC dopisnik za kraljevska pitanja rekao je da se nada da će razgovori značiti korak napred ka definisanju budućeg odnosa para sa kraljevskom porodicom.

On je dodao da i dalje postoje ozbiljne prepreke na tom putu.

Nikolas Vičel, drugi BBC kraljevski dopisnik, navodi da bi najviše sporenja moglo da bude oko finansijske pozicije Harija i Megan.

Par je saopštio i da želi da živi na relaciji Velika Britanija – Severna Amerika, istovremeno „poštujući dužnosti prema kraljici, Komonveltu i svima pod našim pokroviteljstvom.”

Za očekivati je da se pojave i poreska pitanja ako par definitivno odluči da se preseli van Britanije, a „Bakingemska palata želeće da ih spreči da zarađuju novac samo na osnovu kraljevskog statusa”, dodao je Vičel.

Okupljanje u ponedeljak u Norfoku, koje pojedini već nazivaju „samitom u Sendringemu”, biće prvi direktan sastanak kraljice i Harija nakon saopštenja o povlačenju.

Nezvanično se saznaje da je kraljevsku porodicu to saopštenje povredilo, pogotovo što vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nisu prethodno konsultovali kraljicu.

Očekuje se da kraljica, princ Čarls, Vilijam i Hari na sastanku razmotre brojne opcije, a uzimajući u obzir i želje para.

Ako u narednim danima postignu neki dogovor, jasno je da će biti potrebno vreme da se on sprovede.

The Queen, the Duchess of Sussex and the Duke of Sussex

U međuvremenu, vojvoda od Kembridža govorio je za Sandej Tajms o tome koliko je tužan zbog cele situacije.

„Zagrlio sam brate i naše živote, više od toga ne mogu. Mi smo suštinski drugačiji”, navodno je princ Vilijam rekao jednom prijatelju.

Megan se vratila u Kanadu kako bi bila zajedno sa osmomesečnim sinom Arčijem.

Hari i Megan su uzeli produženi odmor tokom božićnih praznika i proveli su ih u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.

Prošlog petka na zvaničnom Instagram nalogu su objavili saopštenje o povlačenju.

Na fotografijama koje su objavljeni vidi se par koji je u utorak posetio javnu kuhinju u Kensigtonu u zapadnom Londonu gde se spremaju obroci za porodice koje su raseljene posle požara u Grenfel Taueru.

Prošlog oktobra princ Hari i Megan su javno govorili o tome kako se bore sa medijskom pažnjom.

Megan je Amerikanka, glumica koja je živeča i radila u Torontu, a poznata je po ulozi u seriji Odela.

Par je još ranije doneo odluku da osnuje sopstvenu dobrotvornu organizaciju Rojal Sakseks i tako se razdvoji od vojvode i vojvotkinje od Saseksa i njihove fondacije.

Nekoliko meseci kasnije princ Hari i Megan su odlučili i da brendiraju i zaštite ime i znak organizacije.

Izvor: BBC na srpskom