Hiljade farmera blokiralo Pariz traktorima

Francuski farmeri ogorčeni vladinom politkom koja, kako kažu, preti njihovom poslu, danas su u Parizu konvojima traktora ometali putnički saobraćaj.

Skoro 1.000 traktora slilo se u glavni grad Francuske sa severa i juga, povremeno blokirajući puteve i ulice, dok su farmeri trubili i mahali zastavama dva glavna sindikata farmera, koji su organizovali protest.

Farmeri su posuli seno po Šanzelizeu i zauzeli ulice koje vode ka palati na trgu Konkord, dok ih je policija za suzbijanje nereda pozivala da se raziđu, prenosi Rojters.

Na jednom od transparenata je pisalo: “Makron, odgovori nam!” Sačuvaj farmere”.

Sindikati farmera zahtevaju sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog politike za koju navode da nanosi štetu poljoprivredi.

Makronova vlada donela je Zakon o hrani sa ciljem da poboljša status poljoprivrednika, ali to nije uspelo da otkloni nezadovoljstvo farmera.

Oni su nezadovoljni i ugovorima sa Kanadom i Južnom Amerikom koji će, kako tvrde, rezultirati uvozom jeftinijih, ali nekvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: rtvbn.com / Tanjug