Hiljade Izraelaca protestovale pred Netanjahuovom rezidencijom

Hiljade Izraelaca protestovale su ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u centralnom Jerusalimu kasno sinoć, zahtevajući da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju i lošeg odgovora na pandemiju korona virusa.

U vreme kada se u Izraelu beleži rekordan broj novozaraženih svakog dana očekuje se da se u toj zemlji uvedu oštre mere izolacije ove nedelje pred jevrejsku Novu godinu.

Jučerašnje demonstracije su izbile dan pošto je Izrael objavio sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Bahreinom, drugom arapskom zemljom Zaliva s kojom je normalizovao odnose za manje od mesec dana.

Objava o tome imala je malo uticaja na hiljade demonstranata koji se okupljalju ispred Netanjahuove rezidencije tokom čitavog leta jednom nedeljno.

Sinoćne demonstracije održane su 12. sedmicu zaredom, navode izraelski mediji.

Demonstracije protiv Netanjahua zbog korupcije su se proširile i pridružili su im se demonstranti, izmedju ostalih vlasnici restorana i sala za proslave, koji protestuju zbog njegovog lošeg odgovora na zdravstvenu krizu i ekonomske posledice te krize.

Kasno sinoć policija je pritvorila nekoliko demonstranata.

Izrael je hvaljen na početku pandemije jer je brzo zatvorio granice zemlje i činilo se da je širenje zaraze bilo pod kontrolom.

Medjutim, Netanjahu se našao na udaru kritika jer je isuviše brzo otvorio ekonomiju u maju i od onda broj novih slučajeva zaraze naglo raste, a vlada se krivi zbog rastuće nezaposlenosti.

Mnogi radnici i poslodavci strahuju da će ponovno zatvaranje firmi imati razorne posledice.

Medju demonstrantima ima puno nezaposlenih.

Prošle nedelje je Netanjahu najavio policijski čas u 40 gradova koji su jako pogodjeni zarazom ali je odustao od najavljenih preporuka o potpunoj izolaciji zbog protivljenja religioznih političara.

On je optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih u nizu skandala zbog primanja skupih poklon i pružanja usluga bogatim saradnicima.

Izraelski lider poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje policiju, tužioce i medije da kuju zaveru protiv njega, a demonstrante označava levičarima i anarhistima.

Izvor: BETA.RS