Hiljade Kubanaca protestovalo zbog nestašice hrane i visokih cena

Hiljade Kubanaca protestovalo je na ulicama Havane i u drugim gradovima zbog nestašice hrane i visokih cena usred krize koronavirusa, što su najveće antivladine demonstracije u zemlji u poslednih nekoliko decenija.

Zbog protesta u nedelju popodne u Havani, na kome su učestvovali pretežno mladi, povremeno je bio blokiran saobraćaj dok nije reagovala policija i prekinula marš dok su je demonstranti gađali kamenjem.

Čule su se parole “Sloboda”, “Dosta” i “Ujedinite se”.

“Dosta nam je redova, nestašica. Zbog toga sam ovde ”, rekao je jedan demonstrant srednjih godina za Asošijeted pres.

Kuba prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u poslednjih nekoliko decenija jer trpi posledice američkih sankcija koje je uvela Trampova administracija, dok se istovreno bori sa epidemijom koronavirusa.

Podršku deminstrantima uputila je u nedelju na Tviteru vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za zapadnu hemisferu Džuli Čung.

“Mirni protesti rastu na Kubi dok narod ostvaruje svoje pravo na mirno okupljanje kako bi izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja obolelih i umrlih od kovida i nestašice lekova. Pohvaljujemo brojne napore kubanskog naroda koji mobiliše donacije za pomoć susedima u nevolji”, navela je u objavi na Tviteru.

Generalni direktor Kube za američka pitanja Karlos F. de Kosio odbacio je njene komentare na svom Tviteru: “Američki Stejt Department i njegovi zvaničnici, koji se uključuju u promovisanju socijalne i političke nestabilnosti na Kubi, treba da izbegavaju licemernu zabrinutost za situaciju na koju su se kladili. Kuba jeste i biće mirna zemlja, za razliku od SAD-a”.

Novinari AP su javili da su videli kako bezbjednosne snage, potpomognute policijom u civilu, hapse dvadesetak demonstranata. Policija je tokom demonstracija koristila suzavac i tukla pojedine demonstrante, a povređen je i fotoreporter AP.

U delu Havane, demonstranti su gnev iskazali na praznom policijskom automobilu, koji je demoliran kamenicama. Na drugim mestima policiju su optuživali zbog upotrebe sile.

Dok su demonstarnti u Havani tražili ostavku predsednika Migela Dijaza-Kanela, na ulicama su se pojavile i pristalice vlade sa kubanskim zastavama i skandirali ime bivšeg lidera, pokojnog Fidela Kastra.

Dijaz – Kanel je rekao da se sa pandemijom suočava čitav svet a da je demonstrante izmanipulisala “kubansko-američka mafija koja je orkestrirala kampanju na društvenim mrežama”.

Izvor: Vijesti.me