Hitan sastanak NATO-a zbog trovanja Navaljnog

NATO je najavio da će održati specijalan sastanak u vezi sa trovanjem ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, pišu evropski mediji. Severnoatlansko veće sastaće se u 12.30 po briselskom vremenu, nakon čega će se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratiti novinarima.

Na sastanku će biti razgovarano o trovanju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnija novičokom, koje su potvrdili lekari u Berlinu. Nervni otrov novičok upotrebljen i protiv bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u engleskom gradu Solsberi dve godine ranije.

Taj slučaj, koji predstavlja prvu ofanzivnu upotrebu hemijskog oružja u Evropi od Drugog svetskog rata, podstakao je NATO da protera sedam ruskih diplomata u znak odmazde. Trovanje Alekseja Navaljnija, poslednji u nizu pokušaja ubistva kritičara Kremlja, izazvalo je međunarodno negodovanje i podstaklo zahteve za kaznene mere protiv Moskve.

EU je juče saopštila da očekuje da će Rusija, bez obzira na ranije probleme oko sličnih slučajeva, sprovesti temeljnu istragu na osnovu novih nalaza koji ukazuju da je opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan hemijskim agensom, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs