Hitan sastanak SZO-a zbog novog soja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas će održati hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može da ima povećan broj mutacija, sa rizikom brzog širenja bolesti.

Direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, Tulio de Oliveira prenio je predstavnicima SZO zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

“Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje”, rekao je De Oliveira za britanski “Fajnenšel tajms”.

On je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Tehnički vođa SZO za kovid-19, doktor Marija Van Kerkove, rekla je da se još ne zna mnogo o ovoj varijanti, prenosi Tanjug.

“Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša”, izjavila je Van Kerkove.

Najavila je da će se istraživači sastati kako bi “shvatili gdje su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti“ u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbjegne imunitet.

Izvor: vijesti.me