Hjuman Rajts Voč tvrdi da Bugarska pušta policijske pse na izbeglice sa Bliskog istoka

Мигранти (EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

SOFIJA – Bugarske vlasti na izbeglice sa Bliskog istoka puštaju policijske pse i koriste druge nasilne metode kako bi ih nelegalno proterali iz zemlje nazad u Tursku, saopštila je nevladina organizacija Hjuman Rajts Voč. Migranti su prijavljivali, navodi ta organizacija, da ih je policija tukla, pljačkala i skidala odeću. „Bugarske vlasti brutalno i po kratkom postupku proteruju migrante i tražioce azila preko kopnene granice sa Turskom”, rekla je službenica HRV zadužena za izbeglice i prava migranata Mišel Randava.

Istakla je da Evropska unija treba da osigura da Bugarska odmah zaustavi nelegalna i nehumana proterivanja na svojim granicama i omogući tražiocima azila pristup fer procedurama za dobijanje azila, prenela je Beta.

Bugarska vlada nije reagovala na izveštaj Hjuman Rajts Voč, ali zvaničnici su ranije negirali maltretiranje migranata.

Hjuman Rajts Voč intervjuisao je 15 Avganistanaca od novembra do aprila, a koji su naveli da su „žrtve 19 proterivanja (pušbek) bugarskih vlasti iz Bugarske u Tursku”.

Bugarsko ministarstvo odbrane je u novembru saopštilo da je rasporedilo vojsku i vojna vozila duž granice sa Turskom kako bi pomogla policiji da se izbori sa velikim brojem izbeglica koje pokušavaju da uđu u zemlju. Bugarska se nalazi na balkanskoj ruti koju izbeglice sa Bliskog istoka i Avganistana koriste kako bi došle do Evrope.

Mali broj njih želi da ostane u toj, najsiromašnijoj državi Evropske unije, a Bugarsku zapravo koriste za tranzit ka zapadu.

Izvor: politika.rs