Hoti i Vučić u Briselu: Otvoreno pitanje Zajednice srpskih opština i imovine

Srbija i Kosovo su tokom razgovora pod okriljem Evropske unije u Briselu usaglasili pitanja nestalih i interno raseljenih osoba i otvorili još dve teme – od kojih je jedna Zajednica srpskih opština (ZSO), izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

“Otvorene su dve nove teme: pitanje Zajednice srpskih opština i tema imovine i finansijskih zahteva koje ističemo jedni prema drugima”, rekao je Vučić u Briselu.

Predsednik Srbije je rekao da će čelnici ekspertskih pregovračkih timova dve strane, Marko Đurić Skender Hiseni, nastaviti razgovore o ZSO 17. septembra.

“Sledeći sastanak na najvišem nivou planiran je za 28. septembar u Briselu”, rekao je Vučić.

Zajedničko saopštenje dve strane

Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti, glavni pregovarači Srbije i Kosova u dijalogu kojim posreduje Evropska unija, saopštili su da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine uz pomoć EU, navedeno je u zajedničkom saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove.

Predsednik Srbije i premijer Kosova, koji su prošle sedmice u Vašingtonu potpisali smorazum o ekonomskoj normalizaciji, obavezali su se da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU, u skladu sa obavezama koje su preduzeli.

“U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, navedeno je u saopštenju uoči početka runde dijaloga u Briselu po pokroviteljstvom EU.

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, pozdravio zajedničku izjavu dvojice zvaničnika – potvrdivši njihovu posvećenost evropskim integracijama i nastavku dijaloga.

Borelj je naglasio da su teme koje će se otvoriti na sastanku, kako se izrazio, vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana.

”Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa”, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je naglasio da su ekspertski timovi Beograda i Prištine u prethodnom periodu radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

”Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane”, zaključio je Žozep Borelj.

Tokom prepodneva predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem.

Na svom instagram profilu, Vučić je razgovor ocenio kao veoma dobar.

“Veliko hvala komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju na značajnoj podršci koju EU pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije. Posebno hvala komesaru na tome što mu nije teško da čuje i sasluša predstavnike Srbije, ma kako to nekome čudno zvučalo. Veoma dobar razgovor”, napisao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandrar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hotiprošlog petka su u Beloj kući su, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali dokumenta o normalizaciji ekonomskih odnosa. Američki predsednik je dogovor Kosova i Srbije ocenio kao ogroman napredak nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Izvor: glasamerike.net