Hrana koju treba izbegavati za doručak

Čak i da nemate osetljiv želudac, postoje namirnice koje će mu teže “pasti” ujutro, odnosno kad je prazan, pa bi ih trebalo izbjegavati. Među njima su sirovo voće i povrće, koje je, iako bogato vitaminima i mineralima, teško svarljivo na samom početku dana.

Jogurt, ma koliko bio zdrav zbog dobrih bakterija koje sadrži, ne uspeva da ih “progura” do creva, jer ih prethodno “ubije” kiselina koju stvara prazan želudac.

Međutim, situacija se menja ako u njega ubacite orašaste plodove ili nekoliko kašika ovsenih pahuljica. Isceđeni sok pomorandže takođe nije dobar izbor za jutro. Citrusni plodovi – limun, narandže, grejpfrut, mandarine – puni su vitamina C. Međutim, kiselina koju sadrže može da napadne sluznicu i izazove bolove u ustima i grlu.

Paradajz je pun vitamina i antioksidansa. Međutim, ako ćete samo njega da jedete za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom može da izazove jake bolove u želucu.

Gazirana pića na prazan želudac mogu da smanje dotok krvi u želudac i da oštete sluznicu. Većina gaziranih napitaka sadrži kofein i veliku količinu šećera, koji udruženo izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline. Kao što svi već znaju – gazirana pića treba izbegavati uvek, ali ako baš morate da ih pijete, barem nemojte ujutro.

Izvor: vijesti.me