Hrvatska uvodi obaveznu vakcinu za tri sektora

Hrvatska vlada definitivno uvodi obveznu imunizaciju za sektor zdravstva, obrazovanja i socijalno staranje.

Pozivajući se na nezvanične informacije, zagrebački portla Indeks piše da su u vladi prelomli da će se ići u smeru nekih zemalja Evropske unije koje su već krenule sa sličnim potezima.

Pritisak na javni sektor kada je vakcinacija u pitanju tražili su i preduzetnici nakon što je postalo jasno da je premijer Andrej Plenković čvrsto odlučio da će podrške firmama usloviti imunizacijom, odnosno kovid potvrdama, navodi Tanjug.

Indekcu je jutros nezvanično potvrđeno iz vlade da će se obavezno vakcinisanje u pomenuta tri sektora, koji obuhvata oko 180.000 ljudi, među kojima su lekari, medicinske sestre, nastavnici, socijalni radnici, početi već sredinom avgusta ili početkom septembra.

Milanović protiv obavezne vakcinacije bilo koga

Predsednik Zoran Milanović protiv je pritiska i najavljenog obaveznog vakcinisanja protiv korona virusa i poručuje da to nije ni politički pametno.

Milanović, koji danas boravi u Požegi, upitao je: „Šta posle. Da li ćemo proganjati ljude koji imaju karijes”.

Rekao je da sekretarici neće dati otkaz zato što se nije vakcinisala, prenosi Tanjug.

Smatra da se treba ponašati na način na koji se ponašaju Britanci.

„Ako vas vakcina štiti, to je to. Imam lošu vest, svi ćemo umreti jednog dana”, rekao je Milanović, nakon što je iz vlade najavljeno da će vakcinacija biti najverovatnije obavezna za tri sektora – zdravstvo, školstvo i socijalne radnike.

Izvor: politika.rs