Ima li nade za Olimpijske igre?

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budue otvorene u petak, 24. jula, ali je pandemija koronavirusa sve pomerila za godinu dana.

Novi datum svečanosti otvaranja OI je 23. jul 2021.

“Olimpijske igre mogu biti svetlo na kraju ovog vrlo mračnog tunela kroz koji čovečanstvo trenutno prolazi,” kazao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

“Živimo u vremenu velike neizvesnosti. Na kraju, OI mogu postati sjajno svetlo nade, optimizma, solidarnosti i jedinstva,” dodao je Bah kazavši kako MOK priprema različite moguće scenarije za organizaciju igara.

Organizatori i MOK u više su navrata izrazili uverenje da će se Igre održati. MOK je, ipak, naglasio da u slučaju nepovoljne situacije, neće biti novog odlaganja, već će Olimpijske igre biti otkazane.

Predsednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara i bivši japanski premijer Joširo Mori u sredu je u razgovoru za japansku nacionalnu televiziju NHK kazao da se OI neće održati iduće godine ako se situacija s pandemijom koronavirusa ne promeni.

On je protiv ideje i da se održe bez gledalaca.

“Sportska takmičenja bez navijača su nezamisliva. Cela će zemlja tada živeti s Olimpijskim igrama, uključujući svet”, rekao je u intervjuu za novinsku agenciju Kyodo News.

U Tokiju je prvi put od izbijanja pandemije u jednom danu zabieženo više od 300 infekcija, u poslednja 24 sata bilo ih je 366, rekao je guverner Juriko Koikeam na japanskoj televiziji NHK 365 dana pre OI.

MOK i Organizacioni odbor, kao i japanske vlasti, na čelu s premijerom Šinzom Abeom, ostaju predani pripremama za Igre sledeće godine. To ponavljaju još od marta, kada su prvi put u istotiji bili prisiljeni da odlože najveći sportski događaj za sledeću godinu.

Od tada se nije puno toga promenilo, putovanje između kontinenata i pojedinih zemalja još je vrlo ograničeno ili čak onemogućeno, a na mnogim mjestima karantin je potreban za prelazak granice.

Organizatori su prošle sedmice objavili kako su svi objekti, uključujući Olimpijsko selo i medijske centre, spremni, ali mnoga su pitanja i dalje otvorena, kako u pogledu finansiranja igara – mnogi sponzori još nisu dali svoju saglasnost – kao i u sprovođenju kvalifikaciionih takmičenja za Olimpijske igre.

U Evropi su sportska takmičenja počela pre mesec ublažavanjem mera za suzbijanje infekcija, ali mere one su u porastu ne samo u Japanu, već i u drugim razvijenim zemljama, na čelu sa Sjedinjenim Državama, kao i u zemljama u razvoju, Indiji i Brazilu.

Izvor: Vijesti.me