Inflacija u Turskoj na 20-godišnjem rekordu od 54 odsto

Inflacija u Turskoj dostigla je u februaru novi 20-godišnji rekord od 54,44 posto međugodišnje, jer su nastavljene snažne oscilacije lire na valutnom tržištu, dok istovremeno cene energenata rastu.

Potrošačke cene su u odnosu na januar porasle za 4,81 odsto prošlog meseca, objavio je danas turski statistički institut. Indeks proizvođačkih cena je istovremeno skočio za 7,22 procenta na mesečnom nivou, dok je na godišnjem uzleteo za 105 odsto, izveštava Si-En-Bi-Si.

Inflacija u toj zemlji je u januaru ove godine iznosila 48,7 procenata na godišnjem nivou, što je već tada bila rekordna stopa u poslednje dve decenije, javlja Tanjug.

Turska lira je izgubila otprilike 47 odsto vrednosti u odnosu na dolar u celoj prošloj godini. Na današnjem trgovanju na Istanbulskoj berzi, turska valuta je oslabila za skoro 1,0 procenat prema dolaru na 14,13 lira za dolar.

Uprkos kontinuiranom ubrzanju stope inflacije, predsednik Redžep Tajip Erdogan je protiv povećanja referentne kamate kako bi se obuzdao rast potrošačkih cena, pri čemu tvrdi da visoke kamate podstiču inflaciju.

Turska centralna banka je od septembra prošle godine smanjila ključnu kamatu za 500 baznih poena na 14 posto.

„Inflacija u Turskoj će ostati blizu ovih visokih nivoa do poslednjih meseci ove godine, ali izgleda da centralna banka i, što je najvažnije, predsednik Erdogan nisu skloni povećanju kamatnih stopa”, objavila je danas londonska kompanija za tržišna istraživanja Kepital Ekonomiks, navodi Si-En-Bi-Si.

Izvor: politika.rs