Internacionalni džez festival u Nišu

Popularni Nišville, internacionalni džez festival u Nišu, započeo je 2 i trajaće sve do 11 avgusta na platou Niške tvrđave. Svoj 25 rođendan krunisaće glavnim programom koji počinje sutra, 8 avgusta.

Кao i svake godine i ove će se u Nišu okupiti mnogi poznati džez muzičari, uključujući i Five Big Bands Summit koji nastupaju sutra, zajedno sa Maceo Parker-om i Dat Brass-om. Pored njih tu će biti i Sun Dew i Malina Moye, u petak 9 avgusta, Tango Jazz Quartet 10 avgusta, i Bob Geldof 11 avgusta. Naravno zajedno sa mnogim, mnogim drugim.

Nagrada za životno delo koju Nišville festival tradicionalno dodeljuje, ove godine pripala je pijanisti i kompozitoru Lariju Vučkoviću, jednom od najuspešnijih džez muzičara poreklom sa ovih prostora.

U okviru festivala se održava i Nišville Jazz Tetar i Movie Summit, kao i Jazz&Book`s Session, Striporama i Showcase.
Pored pratećeg programa postojaće nekoliko scena namenjenih nešto drugačijoj muzici. Tako će i ove godine na centralnom gradskom trgu svoju šansu da se dokažu imati mladi neafirmisani sastavi. Ono što je novo ove godine je Hip hop bina na kojoj će nastupati rap izvođači.
Najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope Nišville započeo je 2 avgusta sa premijerom predstave „Kako vam drago“ i trajaće do 11 avgusta, sa vrlo širokim i spektakularnim nastupima.

Nema sumnje da će i ove godine privući velik broj posetilaca.

Autor teksta: Srđan Milinković