Iran: Nikad nećemo dati snimke iz unutrašnjosti naših nuklearki

Teheran nikada neće predati snimke iz unutrašnjosti nekih iranskih nuklearnih lokacija Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) jer je istekao sporazum o nadzoru, rekao je danas predsednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf.

“Sporazum je istekao. Međunarodna agencija za atomsku energiju nikad neće pristupiti podacima, a snimci će ostati u posedu Irana”, kazao je Baker Kalibaf, a preneli su iranski državni mediji.

Odluka bi mogla dodatno zakomplikovati pregovore između Irana i šest glavnih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Prije tri godine, tadašnji američki predsjednik Donald Tramp izašao je iz dogovora te uveo Teheranu sankcije, nakon čega je Iran počeo prekoračivati nametnuta ograničenja nuklearnog programa, podsjeća Hina.

IAEA i Teheran su u februaru postigli privremeni dogovor o tri mjeseca nuklearnog nadzora, koji je potom 24. maja produžen za mjesec dana. Prema tom sporazumu, podaci se prikupljaju na način koji bi se mogao uporediti s crnom kutijom, a IAEA im može pristupiti tek naknadno.

Agencija UN-a u petak je od Irana tražila brzi odgovor o tome hoće li produžiti dogovor o nadzoru, koji je istekao u noći na petak. Iran je u srijedu izjavio da će Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti odlučiti o obnovi sporazuma tek nakon što on istekne.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u petak je kazao da će eventualna odluka Teherana da ne produži sporazum o nadzoru predstavljati ozbiljan problem za sveobuhvatne pregovore. Strane uključene u pregovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma koji su počeli u aprilu u Beču smatraju da se prije obnove nuklearnog dogovora moraju riješiti neka važna pitanja.

Izvor: vijesti.me