Iran pred Međunarodnim sudom pravde: Američke sankcije uništavaju milione života

Američke sankcije koje je Iranu ponovo odredio Donald Trump predstavljaju “poguban napor za gušenje iranske privrede  i uništenje miliona života”, istakao  je Teheran u sredu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Sud koji zaseda u Hagu ove sedmice održava ročišta kako bi se odredilo je li nadležan za taj predmet koji je ICJ-u predao Iran tvrdeći da američke sankcije krše sporazum o prijateljstvu dveju zemalja, piša index.hr.

Odluka sudija o tom pitanju će biti objavljena naknadno.

Predstavnik Teherana Hamidreza Oloumijazdi izjavio je pred Sudom da je ponovno određivanje sankcija očito kršenje sporazum prijateljstva iz 1955. između te dve zemlje, koje diplomatske odnose nemaju već 40 godina.

Vašington, koji je poništio taj sporazum, ocenjuje da taj tekst nema veze s tim sporom i da se Iran na njega pozivao samo kako bi se odredila nadležnost ICJ-a, najvišeg pravosudnog tela Ujedinjenih naroda.

“Američke mere i politika maksimalnog pritiska ne vode računa o samom temelju međunarodnog prava”, ocenio je Oloumijazdi.

Sankcije stvaraju “probleme i patnje, među kojima i rekordan pad iranske trgovine, uz gotovo udvostručenje cena prehrambenih namirnica i teške udarce na zdravstveni sistem”, dodao je.

“Američkoj administraciji sada je jedino važno hoće li njene mere uspeti da unište iransku privredu i milione  iranskih života”, nastavio je Oloumiyazdi.

Sjedinjene Države tražile su u ponedeljak da ICJ odbaci iranski zahtev za ukidanjem sankcije, ocenivši ponašanje Teherana “teškom pretnjom” za svetsku sigurnost.

Predstavnici Vašingtona tvrde da ICJ nije nadležan za odlučivanje o postupku koji je Iran 2018. pokrenuo nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz međunarodnog sporazuma o Iranskom nuklearnom sporazumu, popraćen ponovnim  uspostavljanjem jednostranih oštrih sankcija Islamskoj Republici.

Teheran je prošle godine počeo da intenzivira svoje nuklearne aktivnosti nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija.

Izvor: Vijesti.me