Iran predstavio raketu koja bi mogla da ugrozi baze SAD

Načelnik generalštaba general-major Mohamed Bageri najavio da će se nastaviti s unapređenjem balističkog raketnog programa

Po izveštajima agencija
Iran je predstavio novu raketu „haibar-baster” dometa 1.450 kilometara, što znači da bi mogla da stigne do dve američke baze u regionu i Izraela.

Kako javljaju iranski mediji, a prenose agencije Rojters i AP, raketa je predstavljena tokom posete visokih iranskih vojnih zvaničnika raketnoj bazi Revolucionarne garde.

Načelnik generalštaba general-major Mohamed Bageri tom prilikom je izjavio da će Iran nastaviti s unapređivanjem svog balističkog raketnog programa.

Kako se navodi, reč je o strateškom naoružanju treće generacije raketa dugog dometa na čvrsto gorivo.

Najbliža tačka u Izraelu udaljena je od Irana oko 1.000 kilometara, podsećaju agencije. Iran u svom arsenalu ima rakete čiji je domet i do 2.000 kilometara.

Prošlog meseca Iran je testirao raketni motor na čvrsto gorivo, koji se, kako se tvrdi, razvija za potrebe rakete za lansiranje satelita u svemir.

Međutim, takve rakete uglavnom koriste tečno gorivo. Vojne balističke rakete obično pokreću raketni motori na čvrsto gorivo, koje omogućava lakše rukovanje tim sistemima naoružanja, uključujući i prilagođavanje mobilnim lanserima na vozilima, pa i vozovima.

Paralelno s razvojem raketnog programa Irana u Beču traju pregovori između Teherana i zapadnih sila o novom nuklearnom sporazumu, za koje se ocenjuje da bi se, uprkos svemu, mogli okončati dogovorom.

Izvor: politika.rs