Iran preuzeo odgovornost za raketni napad na severni Kurdistan u Iraku

Техеран (ЕПА/Abedin Taherkenareh)

TEHERAN- Iranska Revolucionarna garda preuzela je danas odgovornost za raketni napad na severni Kurdistan u Iraku, kod kompleksa američkog konzulata, tvrdeći da im je meta bio izraelski „strateški centar” i zapretila je Izraelu novim „razornim” odgovorima.

Saopštenje je objavljeno na portalu iranske garde Sepah Njus.

Na američki konzulat u Erbilu, glavnom gradu autonomnog Kurdistana u severnom Iraku, jutros je ispaljeno 12 balističkih projektila, saopštile su lokalne vlasti navodeći da u napadu nema žrtava ali da je pričinjena materijalna šteta, prenosi Beta-AFP.

Rakete su ispaljene sa teritorije van granica Iraka i Kurdistana, sa istoka, rekli su zvaničnici.

Prema tekstu saopštenja iranske Revolucionarne garde oni su uzvratili na nedavne zločine cionističkog režima, što se odnosi na izraelski napad u ponedeljak u Siriji, kada su ubijena njihova dva oficira.

Portparol Stejt departmenta rekao je danas da u napadu nije bilo ni štete ni žrtava u objektima američke vlade.

U današnjem saopštenju iranska Revolucinarna garda zapretila je Izraelu „teškim, odlučnim i razornim odgovorima na njihove zločine”.

Od početka rata u Siriji pre 11 godina Izrael je sproveo stotine vazdušnih udara na svog suseda ciljajući položaje vojske kao i boraca libanskog Hezbolaha i drugih milicija koje Teheran podržava. Izreal retko komentariše te udare ali navodi da neće dozvoliti svom neprijatelju Iranu da proširi svoj uticaj u Siriji.

Francuzi reagovali na napad u Iraku

PARIZ– Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je napad balističkih projektila koji su pogodili regionalni kurdski grad u Iraku, Erbil, ugrozio napore da se zaključe nuklearni pregovori sa Iranom.

Kako je rekao portparol francuskog ministarstva, napad je takođe ugrozio stabilnost u Iraku i širem regionu, prenosi agencija Rojters.

Prethodno je Iranska Revolucionarna garda preuzela odgovornost za napad desetak balističkih projektila koji su pogodili regionalni kurdski grad u Iraku, Erbil u ranim jutarnjim satima, javili su iranski državni mediji.

Mediji navode da je napad izveden na izraelske „strateške centre” u Erbilu, prenosi Tanjug.

Desetak balističkih raketa lansiranih izvan Iraka, gađale su novu zgradu američkog konzulata, izazvale materijalnu štetu, a jedan civil je povređen, saopšteno je iz kurdskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor :poltika.rs