Iranke prvi put nakon revolucije mogu na stadion

Zabrana pristupa ženama na stadione nije bila propisana zakonom, ali se strogo sprovodila.

Iranke će nakon četiri decenije čekanja u četvrtak ponovo moći na fudbalski stadion u Teheranu pošto je FIFA zapretila da će suspendirati Iran iz svojih takmičenja, jer je pristup tribinama dopuštao samo muškarcima, prenosi agencija Hina.

Iranke nisu smele da uđu na fudbalski stadion i druge stadione gotovo 40 godina. Iranski verski establišment tvrdio je da ih se mora zaštititi od muške atmosfere na takvim događajima i gledanja polugolih navijača.

Međunarodna fudbalska federacija FIFA prošli je mesec naredila Iranu da dopusti ženama pristup na stadione bez ograničenja i u brojkama koje određuje potražnja za ulaznicama.

Odluka je donesena nakon što je navijačica nazvana “Blue Girl” umrla pošto se zapalila strahujući da će završiti u zatvoru, jer se maskirala u muškarca kako bi gledala utakmicu.

Iranke su brzo razgrabile ulaznice za kvalifikacijsku utakmicu za Svetsko prvenstvo 2022. između Irana i Kambodže na teheranskom stadionu Azadiju u četvrtak.

Prvi kontigent ženskih ulaznica rasprodao se za manje od sat vremena, a ubrzo je tako bilo i s dodatnim ulaznicama, izvestili su iranski državni mediji.

Savetnik iranskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je stadion kojem je kapacitet 100.000 mesta spreman da primi i više žena.

  • Naziv stadiona, Azadi, na farsiju znači sloboda.

Među 3.500 žena koje su uspele nabaviti ulaznicu je i fudbalska novinarka Raha Purbahš.

“Još ne mogu da verujem da će se to dogoditi. Nakon svih ovih godina rada u fudbalu, ali sve gledajući na televiziji, sada mogu utakmicu i lično doživeti”, rekla je za France Presse.

‘Blue Girl’

Napomenula je da je svesna da je ipak puno žena ostalo bez ulaznica. One koje su imale sreće biće odvojene od muških navijača, a nadziraće ih 150 policajki, navodi agencija Fars.

Građani Teherana rekli su da podržavaju odluku da se žene puste na stadione.

“Želela bih da žene mogu, kao i muškarci, slobodno dolaziti na stadione, čak i sediti pored muškaraca bez ikakvih ograničenja, kao u drugim zemljama”, rekla je žena koja se predstavila kao Hasti.

Nader Fathi, koji vodi odeljenje za proizvodnju odeće, rekao je da bi prisustvo žena moglo poboljšati atmosferu na stadionima. No napomenuo je da će “zažaliti” ako budu izložene “zaista ružnim psovkama” i “lošem ponašanju”. Težak put koji su Iranke prošle da bi izborile pristup na stadione nije prošao bez tragedija.

Sahar Hodajari umrla je prošli mesec pošto se zapalila ispred zgrade suda strahujući da će završiti u zatvoru jer je bila na utakmici. Prozvana “Blue Girl” po bojama kluba za koji je navijala, Esteghlal FC, prošle je godine navodno bila pritvorena nakon što je pokušala ući na stadion odevena kao muškarac.

Njena smrt izazvala je velike kritike javnosti i mnogi su zatražili da FIFA Iranu zabrani učešće na takmičenjima te da navijači bojkotuju utakmice.

Sjena FIFA-e

Uoči Svetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022, FIFA je pritisnula Iran da dopusti ženama da na stadionima prate kvalifikacione utakmice. Zabrana pristupa ženama na stadione nije bila propisana zakonom, ali se strogo sprovodila. Od Islamske revolucije 1979, Iranke su samo u retkim slučajevima smele ući na stadione. Dvadesetak Iranki bilo je prisutno na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2001, a četiri godine posle nekoliko desetaka ih je moglo gledati utakmicu iranske reprezentacije i Bahraina.

U oktobru je čak stotinu pažljivo odabranih Iranki ušlo na stadion Azadi na prijateljsku utakmicu s Bolivijom. Ali već dan posle državni tužitelj upozorio je da se to neće ponoviti, kazavši da bi to “dovelo do greha”. Pitanje je izazvalo duboke podele u zemlji. Reformisti su pozdravili odluku da se žene puste na utakmicu u četvrtak, ali konzervativci tvrde da fudbal nije prioritet kada su žene u pitanju.

Finansijski list Donja-e-Ektesad ocijenio je da je reč o “potezu kojem je svrha da se iranski fudbal oslobodi pretnje FIFA-e”.

Ultrakonzervativni dnevni list Kejahn ocenio je, pak, da žene više zabrinjavaju ekonomska pitanja.

“Mnogo je devojaka koje su još neudane i kod kuće, bojeći se cene braka. Vlada bi trebala da razmišlja o tome, a ne slati ih na stadione”, rekla je za list jedna majka.

Izvor: Agencije http://balkans.aljazeera.net